« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
TAJNE VELIKIH KUHARA

Kako hranjivo pretvoriti u ukusno

Nemojte ubijati povrće. Da bi svježe povrće bilo skuhano potrebno je tek nekoliko minuta. Saznajte na koji još način pripremati hranjiva, ali ukusna jela

Voćna pizza kao iznenađenje na stolu
Voćna pizza kao iznenađenje na stolu (Deviantart)
Više o

prehrana

,

hranjive namirnice

,

ukusna hrana

,

najbolji recepti

,

recepti za povrće

Jesti zdravo ne mora značiti jesti neukusno. Uskraćivanje okusa i narušavanje teksture jela i namirnica nije u sklopu zdrave kuhinje već loše kuhinje. Evo nekoliko smjernica vrhunskog kuhara Roberta Irvinea sa Foodnetwork.com-a koje treba slijediti kako bi hranjivo ujedno bilo i fino i kako bi vaše nepce uživalo bez loših posljedica po zdravlje.

  • Zdrava prehrana se temelji na pravilnoj ravnoteži raznovrsnih namirnica.
  • Ukusna, zdrava jela ne trebaju biti komplicirana i ne moraju sadržavati glavno jelo i dva priloga.
  • Nemojte si ništa uskraćivati. „Pojam 'dijeta' implicira da si nešto uskraćujete. Ja mogu svaki dan u tjednu jesti sve prženo ako želim, ali važno je vrijeme u kojem jedem i što točno jedem između glavnih obroka, te koje vježbe obavljam". kaže Irvine.
  • Dobro zagrijte tavu u kojoj ćete toplini izložiti proteine iz namirnica i to učinite unaprijed tako da ih što manje uništite i da potrošite manje vremena pripremajući jelo.
  • Kuhinjski aparati su vam pomoćnici. Nemojte zanemarivati moć 'blendera' - u njega možete ubaciti praktički bilo što od povrća i napraviti ukusan umak, a da ne spominjemo što sve možete pomiješati od voća.
  • Nemojte ubijati povrće. Da bi svježe povrće bilo skuhano potrebno je tek nekoliko minuta. Sjetit ćete se kako su naše majke i bake toliko raskuhavale povrće da smo ga mogli piti kroz slamku. To je pogrešno. termički ga obrađujte tek nekoliko minuta kako bi zadržalo što više hranjivih sastojaka te i dalje ostalo lijepo za oči i ukusno za nepce.
  • Hrabro s pojačivačima okusa. Ocat, đumbir, grubo mljevena zrna slačice... Sve je to dobro za umake, dresinge za salatu, juhe.
  • Nemojte pretjerivati. Ako mislite da zdrava prehrana podrazumijeva svakodnevno konzumiranje pilećih prsa i zelene salate, varate se. Neka prehrana bude raznovrsna. „Ako imate piletinu u ponedjeljak, neka riba bude u utorak, a onda govedina ili svinjetina u srijedu", kaže Irvine.
30.07.2012. 19:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh