« Film
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
FAK RECENZIJE

Recenzija filma Anomalisa

Kada neki scenarist postane zvijezda, odnosno kada neki film izaziva zanimanje prvenstveno zato što se temelji na njegovom scenariju, može se pretpostaviti da je riječ o izuzetnom talentu

3D isprintane lutke umjesto glumaca?
3D isprintane lutke umjesto glumaca? (Arhiva)
Više o

Charlie Kaufman

,

recenzija

,

FAK recenzija

,

film Anomalisa

U Hollywoodu je teško postati zvijezda, a još teže ako se to pokušava učiniti kao scenarist, s obzirom da pripadnici te profesije pripadaju dnu tamošnjeg hranidbenog lanca.

Kada neki scenarist postane zvijezda, odnosno kada neki film izaziva zanimanje prvenstveno zato što se temelji na njegovom scenariju, može se pretpostaviti da je riječ o izuzetnom talentu.

Charlie Kaufman jedan je od njih, a to prije svega duguje nizu izuzetno hvaljenih ostvarenja na početku prethodnog desetljeća koja su, iako nije neposredno stajao iza kamere, svojim temama i originalnim pristupom odavali neosporni autorski pečat.

Na novi Kaufmanov film se, doduše, moralo prilično čekati, a za što je najvjerojatniji razlog relativni neuspjeh Sinegdohe, New York, filma iz 2008. godine u kome se Kaufman prvi put okušao i kao režiser i tako možda prvi put pokazao nesrazmjer između svojih umjetničkih ambicija i tehničkog talenta.

Sedam godina kasnije Kaufman se ponovno latio režije, iako ovaj put zajedno s iskusnim lutkarskim animatorom Dukeom Johnsonom, pa je i rezultat, barem što se nagrada tiče, bio nešto bolji - velika nagrada venecijanskog žirija i oskarovska nominacija za najbolji animirani film.

Cijelu recenziju filma Anomalisa pročitajte na FAK portalu.

03.04.2016. 13:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh