« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
IZA KULISA

Razlog za rat? Gadafi je želio nacionalizirati naftu

Libijski vođa predložio je nacionalizaciju energetskih izvora još 2009.

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Europska unija

,

nafta

,

Libija

,

Moamer Gadafi

,

rat

Točno 25. siječnja 2009. Gadafi je objavio kako njegova zemlja razmatra nacionalizaciju energetskih izvora zbog pada cijena nafte. "Zemlje koje izvoze naftu trebale bi razmotriti opciju nacionalizacije zbog rapidnog pada cijena nafte. Ovo pitanje bi se trebalo ozbiljno diskutirati. Naftu bi trebala posjedovati država kako bi bolje kontrolirali cijene povećanjem ili smanjenjem proizvodnje", izjavio je tada.

No, ta izjava zabrinula je glavne strane kompanije koje posluju u Libiji: Anglo-Dutch Shell, British Petroleum, U.S. ExxonMobill, Hess Corp, španjolski Repsol, njemački Wintershall, austrijski OMV itd. Još 2008. libijska naftna kompanija, National Oil, pripremila je izvješće u kojem se predlagalo modificiranje uvjeta proizvodnje stranih kompanija kako bi se povećali državni prihodi. Kao rezultat tih ugovornih promjena, Libija je ostvarila 5,4 milijarde dolara prihoda.

U veljači 2009., Gadafi je otišao korak dalje i pozvao Libijce da podrže njegov prijedlog ukidanja nadležnosti vlade, te distribucije naftnog bogatstva direktno u ruke 6 milijuna stanovnika države. Ipak, njegov plan da se prihodi od nafte distribuiraju direktno u ruke naroda naišao je na opoziciju državnih službenika koji bi mogli izgubiti svoje poslove, uslijed Gadafijevog nastojanja da smanji korupciju u državi.

Neki službenici, uključujući premijera Al-Baghdadija, te Farhata Omara Bin Guida iz Središnje banke, prigovorili su Gadafiju kako bi takve mjere mogle štetiti državnoj ekonomiji na duže staze, zbog istjecanja kapitala izvan zemlje. "Administracija je propala, kao i državna ekonomija. Toga je bilo dosta. Solucija za libijski narod jest direktna distribucija prihoda od nafte", izjavio je Gadafi u televizijskom govoru, zahtjevajući radikalnu reformu birokracije.

Unatoč tome libijski vladini službenici glasali su protiv Gadafijevog plana. Samo 64 ministra od 468 iz Općeg nacionalnog narodnog kongresa glasalo je za mjere. 251 član mjere je smatrao pozitivnima ali je ipak izabrao odgodu njihove primjene. Nakon što su odbijeni njegovi prijedlozi, Gadafi je izjavio: "Moj san sve ove godine bio je davanje moći i bogatstva direktno u ruke ljudi."

U ovim događajima možda se dobiva malo drugačija slika Gadafija, osim bezumnog diktatora kako ga portretiraju zapadni mediji. Do sada se pokazalo kako su mnoga izvješća o bombardiranjima vlastitog naroda bila netočna, kao i izvješća o napadima protiv "nenaoružanih civila". Sve više dokaza pokazuje da je cijela operacija planirana izvana (SAD i EU), po metodi okruži (Egipt i Tunis), a zatim provedi invaziju.

28.03.2011. 22:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    28.03.2011. 22:17
    pa isto tako je sadam poželio uzimati eure umjesto dolara za naftu pa je satran sa zemljom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh