« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 dana i 16 sati
NARAVNO!

Razbistrite mozak na jednostavn način

Istraživanje je pokazalo da osobe koje dugotrajno meditiraju imaju usporeni gubitak moždane mase u starijoj životnoj dobi

Pročistite glavu
Pročistite glavu (Arhiva)
Više o

meditacija

,

mozak

,

bistar mozak

Glava vam je puna i ne možete se koncentrirati? Pravo je vrijeme za laganu - meditaciju. Naime, meditacija je dokazano odlična za opće zdravstveno stanje, pokazala su mnoga istraživanja, a zadnje se usredotočilo na pozitivne učinke meditacije na mozak i došlo do vrlo zanimljivih rezultata.

Osobe koje su s bavile meditacijom prosječno 20 godina imale su veći volumen mozga od prosječne osobe, izvijestili su znanstvenici u časopisu Frontiers in Psychology.

Zna se da se volumen sive tvari smanjuje s godinama, a voditelji istraživanja očekivali su da će vidjeti više moždane sive mase samo u određenim dijelovima mozga među osobama koje se godinama bave meditacijom.

"Vidimo da je taj učinak proširen na čitav mozak", kaže Florian Kurth s University of California u Los Angelesu.

Kurth kaže kako njegov znanstveni tim na temelju ovoga istraživanja ne može tvrditi da je meditacija dovela do manjeg gubitka moždane mase jer i druge navike takvih osoba mogu utjecati na volumen mozga.

Ranija istraživanja pokazala su da meditacija može popraviti pažnju, pamćenje, govor, kreativnost i sposobnost rada.

Snimke mozga pokazivale su da se mozak s godinama smanjuje, no kod osoba koje su se bavile meditacijom bio je bolje očuvan.

"Ovo istraživajne pokazalo je da je vrijedno razmisliti o meditaciji", kaže Kurth.

22.02.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.02.2021. 20:23
    joga puno pomaze...............
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh