« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
PROČITAJTE! :)

Razbijeni mitovi o sunčanju

Kad pocrvenimo, obično se tješimo da će nam koža nakon toga potamniti, no zapravo je crvenilo uzrokovano upalom i ukazuje na ozbiljno oštećenje kože

Umjereno sunčanje je zdravo
Umjereno sunčanje je zdravo (Shutterstock)
Više o

sunčanje

,

krema za sunčanje

,

zaštitni faktor

,

crvenilo kože

Sunce se prometnulo u neprijatelja kože koji vrlo često uzrokuje rak umjesto da bude naš prijatelj koji nas grije i hrani,. Na stranu pitanja je li to tek sad postalo tako ili je zapravo oduvijek opasno, a mi to nismo znali, uz sunčanje se i dalje vežu mitovi koji mogu biti vrlo opasni po zdravlje. 

>> Kreme za sunčanje prema tipu kože >>

Kad pocrvenimo, obično se tješimo da će nam koža nakon toga potamniti, no zapravo je crvenilo uzrokovano upalom i ukazuje na ozbiljno oštećenje kože. Koža koja je pocrvenila prerano stari i ima povećan rizik za razvoj raka kože. Zapamtite - crvenilo kože ne pretvara se u smeđu kožu.

>> Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita >>

Možda i najčešća zabluda je da količina zaštitne kreme nije važna, glavno je da se namažemo kad dođemo na plažu. No, istraživanja su pokazala da su obično nanese samo pola potrebne količine, što automatski smanjuje učinkovitost djelovanja zašttitnog faktora.

.>> Postoji li zdravo sunčanje >>

Jedan od možda i najopasnijih mitova - kad pocrnimo, zaštita nam više ne treba. Istina je, zapravo, ovakva - potamnjela koža ima zaštitni faktor između 4 i 6, stoga nastavite nanositi kremu za sunčanje, no s nešto nižim zaštitnim faktorom. 

02.06.2015. 18:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh