« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OBAMA PORUČIO

Rat u Afganistanu je težak, ali SAD neće odustati od svojih ciljeva

Rat u Afganistanu i dalje ostaje "vrlo težak poduhvat" ali je SAD "na putu postizanja svojih ciljeva", izjavio je američki predsjednik

Obama je podsjetio da je SAD ušao u rat zbog terorističkih napada 11. rujna
Obama je podsjetio da je SAD ušao u rat zbog terorističkih napada 11. rujna (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

rat u Afganistanu

"Želim biti jasan. To je i dalje vrlo težak poduhvat, ali mogu izvijestiti da smo zahvaljujući izvanrednoj službi naših postrojbi i civila na terenu, na putu postizanja svojih ciljeva", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za tisak s državnom tajnicom Hillary Clinton i ministrom obrane Robertom Gatesom.

Američke snage započet će povlačenje iz Afganistana prema rasporedu u srpnju 2011., rekao je Obama. "Napredak dolazi sporo i uz vrlo visoku cijenu u životima naših muškaraca i žena u vojnim odorama", kazao je. Većina Amerikanaca ne odobrava vođenje devetogodišnjeg rata u Afganistanu, pa ih je Obama podsjetio da američke snage ratuju u toj zemlji, jer je u njoj "Al Qaida pripremila terorističke napade na SAD od 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno 3.000 ljudi", a ako joj se dopusti to će učiniti ponovo.

"Naš glavni cilj ostaje onesposobiti i poraziti Al Qaidu u Afganistanu i Pakistanu, i onemogućiti joj da prijeti SAD-u i njegovim saveznicima u budućnosti", rekao je Obama. On je naglasio da je vodstvo Al Qaide u pograničnom području Afganistana i Pakistana danas pod većim pristiskom nego ikada u devet godina otkako su napustili Afganistan. "Visoki vođe su ubijani, teže im je novačiti, putovati, provoditi obuku, planirati i izvoditi napade", rekao je Obama, dodajući da je Al Qaida oslabljena, ali će trebati vremena da se porazi.

U godišnjoj procjeni stanja u Afganistanu, navodi se da su ubijeni brojni vođe Al Qaide što je umanjilo sposobnost te skupine da izvodi terorističke napade, ali se također konstatira da talibani još uvijek nadziru veći dio Afganistana. U izvješću se kaže kako su SAD i njegovi saveznici ojačali afganistanske snage protiv talibana, ali da je "napredak neujednačen" i uspjeh lako može biti poništen ako se ne učini više na pronalaženju skrovišta pobunjenika u Pakistanu.

Rat u Afganistanu, pokrenut nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., najdulji je rat koji je SAD ikada vodio. Krajem 2009. Obama je naredio slanje dodatnih 30.000 vojnika u Afganistan, a saveznici iz NATO-a također su poslali pojačanja u misiju ISAF-a. Sva ta pojačanja za sada imaju ograničeni učinak a talibanska pobuna se i dalje širi. Broj civilnih i vojnih žrtva dostigao je rekordnu razinu u Afganistanu ove godine, od čijeg je početka ubijeno gotovo 700 stranih vojnika. (hina/metro-portal)


16.12.2010. 22:43:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh