« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
HASHIM THACI

Izvješće o trgovini organima je skandalozno i puno laži

Dosadašnji kosovski premijer opovrgnuo je izvješće izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja koje ga povezuje s trgovinom organima na Kosovu

Izvješće optužuje Thacija da je vodio skupinu nalik na mafiju odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa
Izvješće optužuje Thacija da je vodio skupinu nalik na mafiju odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa (Getty Images)
Više o

Kosovo

,

Hashim Thaçi

,

trgovina organima

Thaci je na tiskovnoj konferenciji izvješće nazvao "skandaloznim i punim laži" te je pozvao izvjestitelja Martya da dade činjenične dokaze za svoje navode ako ih ima. Ustvrdio je kako je izvješće u kojem se navodi da on stoji na čelu organizacije slične mafiji koja se bavila krijumčarenjem oružja, droge i ljudskih organa pokušaj da se našteti ugledu Kosova te da ono ocrnjuje ne samo njega nego i bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) kao i samo Kosovo i njegove građane.

Po riječima Thacija, navodi iz izvješća već su nekoliko puta bili predmetom istrage više pravosudnih tijela, od UNMIK-a preko EULEX-a do Haškog tribunala i te istrage nisu pronašle nikakve osnove za takve optužbe. On je dodao kako se radi o pokušaju izjednačavanja agresora i žrtve.

Dosadašnji kosovski premijer i nekadašnji visoki dužnosnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova kazao je da su kosovske institucije spremne pružiti svu dokumentaciju i argumentaciju koja se od njih bude tražila.

U odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za ljudska prava i zakonodavstvo u četvrtak je prihvaćen nacrt izvješća Dicka Martyja u kojem se dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužuje da je vodio skupinu nalik na mafiju odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa, te ga se izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. godine na Kosovu.

U odluci, koju u četvrtak navečer prenose prištinski mediji, a koja je jednoglasno prihvaćena u Parizu i zasniva se na Martyjevom izvješću, odbor navodi da postoji "niz konkretnih i konvergentnih naznaka" koje potvrđuju da su kosovski Srbi i Albanci držani kao zatvorenici na tajnim mjestima pod nadzorom vojske kosovskih Albanaca u sjevernoj Albaniji i da su zatvorenici bili tretirani na nehuman i degradirajući način prije nego što su označeni kao "nestali". (hina/metro-portal)

16.12.2010. 21:28:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh