« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NAKON VELIKOG PRASKA

Rani svemir bio je jednodimenzionalan?

Znanstvenici navode kako su vrlo blizu odgovoru na ovo pitanje

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

širenje

,

dimenzije

,

teorija

Teoriju je prvi predložio fizičar Dejan Stojković i kolege sa Sveučilišta Buffalo prošle godine. Oni sugeriraju da je rani svemir - koji je eksplodirao iz jedne točke i u početku bio sićušan - sadržavao samo jednu dimenziju (poput pravilne linije), prije nego se raširio na dvije, te konačno na tri dimenzije, što je svijet u kojem danas živimo.

Dr. Stojković i kolege su osmislili test koji će dokazati ili osporiti njihovu teoriju dimenzija. S obzirom da svjetlosti i ostalim valovima treba vremena da stignu do Zemlje, pomoću teleskopa koji promatra svemir može se pogledati u prošlost, dok se ispituju dostupne granice svemira. Gravitacijski valovi ne mogu postojati u jedno ili dvodimenzionalnom svemiru. Stoga dr. Stojković smatra kako promatranja iz opservatorija neće detektirati valove koji dopiru iz ranog svemira.

Projekt LISA (Laser Interferometer Space Antenna), unutar kojeg bi se vršila takva mjerenja, zajednički je projekt NASA-e i Europske svemirske agencije, a s radom bi trebao započeti 2016. Dr. Stojković navodi da teorija dimenzija koje se šire predstavlja radikalan odmak od svemira kakvog smo pretpostavljali. Bazična ideja jest da dimenzionalnost svemira ovisi o njegovoj veličini, a manji svemir podrazumijeva manje dimenzija. To znači da će se četvrta dimenzija otvoriti - ukoliko već nije - kako se svemir nastavlja širiti.

Ukoliko se teorija pokaže točnom mogla bi objasniti nekompatibilnost između kvantne mehanike (koja se koristi za opis vrlo malog svemira) i opće relativnosti (koja je dobra za opis velikog svemira). Također bi mogla objasniti zašto se širenje svemira ubrzava.

22.04.2011. 11:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    22.04.2011. 11:19
    ne znaju ni kako nastaje gravitacija, a znaju kako je počeo svemir... ma dajte :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh