« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
UPOZORENJE PREDAKA

Mistični kamen spasio japansko selo od tsunamija

Ovaj 120 cm visok kamen možda ne privlači pozornost, ali mu se odaje zasluga za spašavanje japanskog sela Aneyoshi nakon udara tsunamija

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

tsunami

,

potres

,

prirodna katastrofa

,

kamen upozorenja

U njega je uklesana sljedeća poruka: "Nemojte graditi kuće ispod ove točke, jer vam prijeti rizik od poplava uzrokovanih tsunamijem." Seljani su poslušali drevno upozorenje i mala zajednica od samo 11 domaćinstava i 34 osobe preživjela je katastrofu.

Selo Aneyoshi nalazi se u planinama tsunamijem pogođene regije Iwate. Samo 90 metara niz obronke na kojima se nalazi kamen, povučena je plava linija na cesti. Ona označava točku gdje su vode tsunamija dosegle svoj najviši nivo - skoro 39 metara. Prijašnji rekord iznosio je 38 metara, također zabilježen u regiji Iwate tijekom tsunamija 1896.

Zapravo je japanska povijest tsunamija dovela do toga da kameni upozorenja postanu uobičajena pojava na obali, jer su prošle generacije željele upozoriti buduće na opasnosti. Neki od tih kamena stari su 600 godina. "Tsunami kamenje jest upozorenje koje se prenosi s generacije na generaciju, te pomaže potomcima da izbjegnu iste patnje kao i njihovi preci", objašnjava Itoko Kitahara, stručnjak za prirodne katastrofe sa Sveučilišta Ritsumeikan u Kyotu.

Nakon tsunamija 1896., kada je poginulo 22,000 ljudi, populacija sela Aneyoshi povukla se u planine i tamo ostala. Poslije perioda stabilnosti polako su se počeli vraćati prema obali, no onda se 1933. dogodio novi tsunami, nakon kojega je preživjelo samo četvero seljana. Upravo je ta katastrofa potakla podizanje kamena, koji je spasio populaciju od tsunamija 1960. "Naši preci su znali užase tsunamija, stoga su ostavili ovaj kamen kako bi nas upozorili", dodaje 64-godišnji Tamishige Kimura, inače predstavnik sela Aneyoshi.

Ipak, 11. ožujka 2011. potres magnitude 9,0 pokosio je 29,000 ljudi, a bio je to najrazorniji potres još od potresa Jogan koji je pogodio Japan 869. Iako samo selo nije bilo oštećeno, jedna četveročlana obitelj iz sela ipak je poginula. Mihoko Aneishi, i njezino troje djece poginuli su u automobilu dok su bili u susjednom gradu. Mnoga sela i gradovi zapravo ignoriraju upozorenja na kamenjima, smatrajući ih praznovjerjem i ostacima prošlih vremena, te grade kuće blizu obale. To se pokazalo fatalnom pogreškom.

22.04.2011. 09:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh