« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Rajčice i maslinovo ulje su savršena prehrana

Ove dvije namirnice imaju puno blagodati za organizam, tako da treba iskoristiti ljeto za sjajnu prehranu

Paradajz i maslinjak ;)
Paradajz i maslinjak ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

maslinovo ulje

,

rajčice

,

mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana se voli i traži, a među njima je i prehrana bogata povrćem koja može pomoći pri smanjenju rizika od srčanih bolesti, ali stručnjaci su sada analizirali više od 100 studija i ispostavilo se da neke namirnice imaju posebno jako djelovanje što se tiče smanjenja rizika od smrti od mnogih vrsti srčanih bolesti. Stručnjaci su tijekom anallize proučavali vezu između srčanih bolesti i prehrane.

Točnije, proučavali su crveno meso, perad, jaja, mliječne proizvode, sjemenke i žitarice. Zaključili su da je prehrana bogata povrćem, a koja sadrži malo mesa, povezana s nižim rizikom umiranja od srčanih bolesti.

Istraživači su otišli još dalje i istaknuli točne namirnice koje pomažu pri smanjenu rizika od kardiovaskularnih bolesti.

>> Mediteranska prehrana - zdrave masti koje ne debljaju >>

Lisnato povrće i rajčice povezani su sa značajnim smanjenjem rizika. Naime, rajčice su bogate antioksidansom likopenom, za kojeg je dokazano da poboljšava vaskularne funkcije i štiti od bolesti.

Osim toga, ako maslac, koji je bogat zasićenim mastima, zamijenite masnoćom bogatom monozasićenim mastima, poput maslinovog ulja, još smanjujete rizik od srčanih bolesti.

>> Mediteranska prehrana produljuje životni vijek za 15 godina >>

Istraživači kažu i kako je dovoljno da svakodnevno pojedno najmanje dvije porcije povrća dnevno kako bi smo za čak 34% smanili rizik od umiranja od srčanih bolesti. Zeleno povrće i rajčice su najkorisniji po tom pitanju, piše Eat this.

21.08.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.08.2021. 17:39
    I maslinovo ulje i rajcice s sirom mmmm
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh