« Kazalište
objavljeno prije 3 godine
KAZALIŠTE

RadioTeatar otvorio sezonu u 3 čina

Publika je na svježem zraku unutar parka u samom centru grada prvo imala prilike vidjeti mini koncert mlade kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić u pratnji Vida Hribara na klavijaturama i Jasmine Bojić na violini

RadioTeatar Bajsić
RadioTeatar Bajsić (Arhiva)

Sinoć je, netom prije tranzicije iz proljeća nazad u zimu, na krovnoj terasi zagrebačkog Centra mladih Ribnjak održan trostruki program kojim je umjetnička organizacija RadioTeatar Bajsić i prijatelji predstavila svoje ovogodišnje planove.

Publika je na svježem zraku unutar parka u samom centru grada prvo imala prilike vidjeti mini koncert mlade kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić u pratnji Vida Hribara na klavijaturama i Jasmine Bojić na violini.

Nakon toga uslijedila je izvedba radiofonske predstave BAJSOVE VRPCE prema tekstovima Zvonimira Bajsića, u izvedbi glumca Svena Medvešeka, pijanista Marka Marića, oblikovatelja zvuka Dina Brazzodura.

Predstavu je režirao Hrvoje Korbar prema dramaturgiji Pavlice Bajsić Brazzoduro koja je i predstavila repertoar 8. PLANA ZA BIJEG, ciklusa malih radiofonskih formi. Ove godine autori su izabrani putem natječaja i program se sastoji od malih izvedbi i zvučnih instalacija sljedećih autora i autorica: Morane Novosel, Ivane Đule, Jerka Marčića, Ivane Vuković, Maje Katić, Dorotee Šušak, Romana Nikolića, Mire i Vesne Muhoberac, te Davora Rocca.

RadioTeatar ove godine započinje i s jednim novim ciklusom naziva RADIOWALK - intimni radio u hodu, koji prema riječima umjetničke voditeljice podrazumijeva kazališnu predstavu zvučne šetnje koja se zbiva između teksta koji se sluša u slušalicama, krajolika kojim se hoda i misli samog šetača. U tom ciklusu je 1. i travnja već predstavljen njen radiowalk DOLAC SPAVA, a kroz godinu se planira još četiri radija u hodu koje će realizirati Karla Kostadinov, Iris Foriš, Klara Penezić, Mario Kovač i Milan Majerović, kao i repriza Soundwalka za Nazorovu prema tekstovima Vladimira Nazora, autora Jelene Kovačić i Nenada Kovačića.

Cijeli događaj je završio jednosatnim koncertom Kralja Čačka, odnosno gostiju iz Beograda, Nenada i Marka Marića, koji se trenutno nalaze u Zagrebu na probama za iduću RadioTeatrovu premijeru naziva SOUNDTRACK ZA FILM KOJI NIJE SNIMLJEN. O Kralju Čačka Miljenko Jergović je zapisao:

- Tekstovi Kralja Čačka su sasvim ovdašnji, ovovremeni i naši. Ali opet savršeno stilizirani, pisani s velikim i po mnogo čemu neusporedivim pjesničkim, književnim, tekstopisačkim darom.

Ova kantautorska predstava nastaje u pjesničko-glazbenom dijalogu Kralja Čačka i Nine Bajsić, a u koprodukciji s Radijem Rojc iz Pule, art radionicom Lazareti iz Dubrovnika, Gradskim galerijama Osijek i POP Depresijom iz Beograda. Premijera se predviđa za 24. svibnja u zagrebačkom kinu KINOTEKA. 

07.04.2021. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh