« Žene
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
DA ILI NE?

Putovanja za vrijeme trudnoće

Jesu li putovanja još jedno zadovoljstvo (ili obaveza) koje se morate odreći ako ste trudni?

Treba li putovati trudan?
Treba li putovati trudan? (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

putovanja

,

savjeti

Najvažnije je imati na umu da postoje različita prijevozna sredstva kojima možemo putovati, a puno ovisi i o tome koliko je poodmakla vaša trudnoća i kamo točno putujete. Ne morate se u potpunosti odreći svih vrsta putovanja, i na kratke i na duge relacije, ako unaprijed znate kako se za njih pripremiti.

Putovanja autom ili autobusom

Bilo bi dobro da ni jedno ne traje dulje od 6 sati kako biste zadržali zdravu cirkulaciju. Putujte opremljeni vodom i hranom, a izbjegavajte putovati sami u slučaju da vam dođe slabo ili se jednostavno morate odmoriti. Nekoliko puta stanite kako biste ubrzali cirkulaciju. Ako idete na dulji put, pobrinite se da znate gdje vam je najbliža bolnica. 

Putovanja u inozemstvo 

Obavezno provjerite najbliži dom zdravlja ili bolnicu, te uvjete u mjestu u kojem ćete boraviti. Imaju li pitke vode, postoji li tamo rizik od kakve zaraze (to posebno vrijedi ako putujete u neku egzotičnu zemlju)? Obavezno se prije puta posavjetujte s vašim ginekologom.

Možda ćete morati izbjegavati lokalnu hranu ili se odreći nekih aktivnosti koje destinacija nudi, poput sanuna, jacuzzija ili bilo koje druge koja bi mogla ugroziti vaše zdravlje ili zdravlje djeteta.

Poslovna putovanja

Možda biste ih željeli svesti na minimum, no ako nemate komplikacija poput visokog tlaka ili krvarenja, putovanja prije devetog mjeseca trudnoće (ako već niste na porodiljnom) za vas ne bi smjela biti opasna, tvrdi dr. Robyn Horsager-Boehrer iz medicinskog centra u Dallasu. 

Putovanja avionom

U prva tri mjeseca ne bi trebala predstavljati problem, osim ako vas ne muče jutarnje mučnine i umor. Nakon 28 tjedna smanjuje se mogućnost pobačaja što znači da je u redu putovati do 30 tjedna (osim ako nosite blizance), dok bi se u potpunosti trebali 'prizemljiti' čim uđete u 36.tjedan.

Ako putovanje baš nikako ne možete izbjeći, raspitajte se zahtijeva li kompanija kojom putujete dozvolu vašeg liječnika, i rezervirajte mjesto unaprijed. Tražite ono blizu toaleta ili na prednoj strani aviona gdje postoji bolja cirkulacija zraka.

U slučaju da nemate komplikacija u trudnoći (predležeća posteljica ili preuranjeni porod u prošlosti), letenje u avionu trebalo bi za vas biti sigurno, tvrdi dr. Paige Long Sharps iz medicinskog centra u New Yorku.

Piše: Andrea Holi
28.08.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh