« Žene
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
STIŽE BEBA

Je li debljanje za vrijeme trudnoće povezano sa spolom djeteteta?

Ovaj puta se ne radi o položaju trbuha, a neki kažu da je sigurniji pokazatelj.

Višak kilograma i spol djeteta su povezani?
Višak kilograma i spol djeteta su povezani? (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

debljanje

Puno je uzoraka kojima u trudnoći pribjegavamo kako bismo odredili spol djeteta, no većina njih temelji se na mitovima. Međutim, jedna od posljednjih studija donosi neka nova saznanja, a ovaj puta ona se temelje na činjenicama.

Naime, izgleda da vrijedi sljedeći zaključak: što više kilograma dobili za vrijeme trudnoće, time postoje veće šanse da nosite dječake.

U časopisu PLOS One nedavno je objavljeno istraživanje koje se temelji na analiziranju preko 70 milijuna poroda praćenih u vremenskom razdoblju od skoro 25 godina, a potvrdilo je korelaciju između dobivanja ta težini majke i spola djeteta.

Kod žena koje su se za vrijeme trudnoće udebljale 10 kilograma, u 49% slučajeva rođena su muška djeca. U slučajevima kada su žena dobile 18 kilograma, u 52% poroda rođena su muška djeca, a kod onih koje su dobile 27 kilograma, dečki su rođeni u 54% slučajeva. Kod majki koje su dobile više od 27 kilograma, svaka korelacija se gubi.

Voditelji istraživanja objašnjavaju ove rezultate činjenicom da muški embrio i fetus imaju brži metabolizam pa trebaju više energije kako bi se pravilno razvili. 

To, dakako ne znači da će namjerno debljanje utjecati na djetetov spol, tako da i dalje trebate paziti na svoju prehranu tijekom trudnoće.

Piše: Andrea Holi
28.08.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh