« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
O DEMOKRATSKIM SLOBODAMA

Putin: Zašto je Assange u zatvoru? Zar je to demokracija?

"Treba mesti ispred vlastitih vrata. Vraćam lopticu našim američkim kolegama", dodao je Putin aludirajući na dokumente objavljene na WikiLeaksu u kojima se Rusija opisuje kao korumpirana oligarhija

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)
Više o

Vladimir Putin

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Ruski premijer Vladimir Putin izrazio je u četvrtak sumnju u utemeljenost uhićenja osnivača WikiLeaksa Juilana Assangea u Velikoj Britaniji i pitao se "je li to demokracija?", na konferenciji za novinare. "Ako se govori o demokraciji, neka budu potpuna. Zašto je Assange u zatvoru? To je demokracija?", pitao se ruski premijer.

"Treba mesti ispred vlastitih vrata. Vraćam lopticu našim američkim kolegama", dodao je Putin. Američki diplomatski dokumenti koje je objavio WikiLeaks opisuju Rusiju kao korumpiranu zemlju u demokratskom nazadovanju i otkrivaju da zapadne prijestolnice nemaju puno povjerenje u Moskvu. Ruski predsjednik Dmitri Medvedev je u razgovoru prije tjedan dana na televizijskom kanalu CNN bijesnio tražeći da "zapadne zemlje prestanu gurati nos u ruske poslove, pošto Rusija ne gura nos u zapadne poslove, te zaključio da Rusija nimalo ne zaostaje u pogledu sloboda za Sjedinjenim Državama".

Američki ministar obrane Robert Gates je navodno izjavio da je "Ruska demokracija nestala, a vlada je oligarhija koju vode službe sigurnosti". Britansko pravosuđe odbilo je prihvatiti jamčevinu za 39-godišnjeg Australca uhićena u utorak u Londonu. Uhićen je na temelju zahtjeva Švedske jer su ga dvije Šveđanke, WikiLeaksove dragovoljke, optužile za silovanje. Njihov odvjetnik tvrdi da taj slučaj nema nikakve veze s WikiLeaksom ili CIA-om. (hina/metro-portal)

09.12.2010. 22:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.12.2010. 09:39
    hm, da... mislim da bi putin imao malo drugačiju priču da su objavljene ruske tajne...

    ali, možda se varam?

  2. avatar
    donhuangenaro
    10.12.2010. 09:42
    a za one koji ne znaju, u americi nema demokracije, tamo je društveno uređenje: korporativna oligarhija...

    samo što, naravno, američki diplomati to ili ne znaju (što znači da su jako glupi) ili namjerno ignoriraju

    :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh