« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
MILIJUN NA MILIJUN

WikiLeaks: Mugabeovi rođaci podebljali novčanike na ilegalnim dijamantima

U trgovinu dijamantima upleteni guverner CB-a Gideon Gono, prva dama Grace Mugabe, pokojna sestra predsjednika Sabine, zamjenica predsjednika Joyce Mujuru i vojni zapovjednik Constantine Chiwenga

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Getty Images)
Više o

Zimbabve

,

Robert Mugabe

,

ilegalni dijamanti

Rodbina predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, posebice supruga Grace i sestra Sabine, zaradila je milijune dolara od ilegalnog vađenja dijamanata iz rudnika Maranage, na istoku zemlje, prema američkoj diplomatskoj noti koju je objavio WikiLeaks. "Mala skupina političkih dužnosnika izvukla je golemu dobit iz nalazišta Chidzwa, u okrugu Marange", stoji u brzojavu američkoga veleposlanstva poslanom Washingtonu u studenome 2008.

Među njima su u trgovinu dijamantima upleteni guverner Centralne banke Gideon Gono, prva dama Grace Mugabe, sestra predsjednika Sabine, koja je umrla u srpnju ove godine, zamjenica predsjednika Joyce Mujuru i vojni zapovjednik Constantine Chiwenga, stoji u tekstu. Po izvorima veleposlanstva, te su osobe zaposlile male istraživače ruda da izvuku dijamante koje su bez potvrde prodavali strancima koji su ih iznosili iz zemlje. Zimbabve je isključen iz Procesa Kimberley, međunarodnog sustava dodjele certifikata za dijamante, osnovanog 2003., kojemu je svrha spriječiti trgovinu "dijamantima sukoba". Proces Kimberley prati put dijamanta od njegova iskapanja do prodaje, a dodjela certifikata znači da je njegovo porijeklo poznato te da nije povezan ni s kakvim oružanim sukobom. Ipak, dijamanti i dalje odlaze iz zemlje preko Mozambika. Rudnike na istoku Zimbabvea smatra se otkrićem koje u posljednjih deset godina najviše obećava kad je riječ o dijamantima u Africi. (hina/metro-portal)

09.12.2010. 21:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh