« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SMRT POLJSKOG PREDSJEDNIKA

Putin obećao brzu istragu, Komorowski uskoro objavljuje datum izbora

Tijela svih 97 žrtva su nađena i bit će prevezena u Moskvu; ruski ministar prometa Igor Levitin je u međuvremenu optužio poljske pilote Tupoljeva TU-154 da su postupali samovoljno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Poljska

,

Vladimir Putin

,

Lech Kaczynski

,

pad zrakoplova

,

crne kutije

,

bronislaw komorwski

Ruski premijer Vladimir Putin obećao je brzu istragu uzroka pada zrakoplova u kojem je u subotu poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski sa suprugom, 88 članova visokog poljskog izaslanstva i posada zrakoplova.

"Moramo učiniti sve da pomognemo obiteljima žrtava", rekao je Putin državnoj televiziji nakon obilaska mjesta pada zrakoplova u blizini Smolenska na zapadu Rusije. Putin je tamo također odao počast žrtvama minutom šutnje.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je ranije Putina imenovao voditeljem istražnog povjerenstva za nesreću. Tijela svih 97 žrtva su nađena i bit će prevezena u Moskvu, rekao je ministar za izvanredna stanja Sergej Šojgu. Ruski ministar prometa Igor Levitin je u međuvremenu optužio poljske pilote Tupoljeva TU-154 da su postupali samovoljno. Vidljivost na mjestu nesreće iznosila je tek 400 metara dok je propisana vidljivost za slijetanje 1000 metara, rekao je.

Levitin je rekao da su nađene crne kutije s podacima o letu koje će u Moskvi ispitati ruski i poljski stručnjaci. Agencija Interfax je javila da su poljske vlasti priopćile kako su otvorile i svoju neovisnu istragu.

Obnašatelj dužnosti poljskog predsjednika Bronislaw Komorowski u subotu je izjavio da će datum poljskih predsjedničkih izbora objaviti nakon razgovora sa svim političkim strankama. "Moja je dužnost objaviti datum predsjedničkih izbora u roku od 14 dana, a izbori se moraju održati u roku do 60 dana od te objave", rekao je Komorowski u obraćanju Poljacima putem televizije.

"Učinit ću to nakon konzultacija sa svim političkim skupinama (u parlamentu)", rekao je Komorwski koji je predsjedničku dužnost preuzeo nakon što je predsjednik Lech Kaczynski poginuo s desecima drugih poljskih dužnosnika u nesreći zrakoplova u subotu u Rusiji. (hina/metro-portal)

10.04.2010. 23:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh