« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OPREZA NIKAD DOSTA

SAD obustavio sve letove iz baze u Kirgistanu

Sudbina baze Manas, od velike važnosti za američke operacije u Afganistanu, dovedena je u pitanje rušenjem vlade predsjednika Kurmanbeka Bakijeva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kirgistan

,

Kurmanbek Bakijev

,

baza Manas

Sjedinjene Države su obustavile sve transporte vojnika za Afganistan preko američke zrakoplovne baze u Kirgistanu zbog zabrinutosti za sigurnost nakon izbijanja nemira u toj državi.

Sudbina baze Manas, od velike važnosti za od SAD-a vođene operacije u Afganistanu, dovedena je u pitanje rušenjem vlade predsjednika Kurmanbeka Bakijeva. Jedan dužnosnik SAD-a u Washingtonu je, pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da je odluku donio zapovjednik baze na temelju sigurnosnih procjena.

Dužnosnici Pentagona su rekli da je Manas ključan u brobi protiv talibana jer omogućuje stalne letove u i iz Afganistana. Kroz bazu je prošlog mjeseca prošlo oko 50.000 vojnika. Bakijev se povukao na tajnu lokaciju na jugu zemlje i predstavnicima samoproglašene prijelazne vlade, inače oporbenm čelnicima u zemlji, ponudio pregovore.

Izaslanik OESS-a rekao je da je nova privremena vlada razgovarala s Bakijevim o načinima za okončanje krize. Još nije poznato kako su pregovori vođeni i da li se razgovaralo o bilo čemu drugom osim o uvjetima Bakijevog odlaska, što je jedina tema o kojoj je prijelazna vlada, kako je rekla njena predsjednica Rosa Otunbajeva, spremna razgovarati s njim.

No Bakijev je časopisu Russina Newsweek rekao da je spreman dati ostavku, po dijelovima iz razgovorima objavljenim prije izlaska izdanja. "Da. Spreman sam. Ako žele da dam ostavku. No ne znam što ću dobiti u zamjenu. Stoga se moramo sastati i to raspraviti", izjavio je Bakijev, kako je prenijela agencija Interfax. "Moj plan djelovanja je očuvati stabilnost barem na jugu Kirgistana. Učinit ću sve što je moguće da spriječim građanski rat jer ljudi koji su imenovani na više položaje također izazivaju određeno nezadovoljstvo".

Roza Otunbajeva, koja je sada na čelu prijelazne vlade, Bakijevu je ponudila siguran odlazak u inozemstvo ako odstupi. Izaslanik OESS-a Zanibek Karibzanov u subotu je novinarima rekao: "Ne mogu još ništa reći o rezultatima razgovora ali je najvažnija stvar da je proces započeo". (hina/metro-portal)

11.04.2010. 00:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh