« Svijet
objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana
EP

Putin mora odgovarati za ubojstvo Navaljnog

Ruski predsjednik Vladimir Putin treba odgovarati za ubojstvo svog najvećeg protivnika Alekseja Navaljnog

Ubilo ga...
Ubilo ga... (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

Vladimir Putin

,

Aleksej Navaljni

Eurozastupnici u rezoluciji osuđuju ubojstvo najistaknutijeg kritičara Kremlja i prozivaju ruskog predsjednika Putina i ruske vlasti za kaznenu i političku odgovornost za njegovu smrt. 

Traže neovisnu i transparentnu međunarodnu istragu, kao i sankcije "protiv onih koji su umiješani u politički motivirana suđenja Alekseju Navaljnom, njegovu osudu, njegovo pritvaranje i uvjete pritvora". Dodaju da bi EU trebao koordinirati svoje sankcije s međunarodnim partnerima. 

Upozoravaju da je ovo još jedan primjer sustavne represije u Rusiji i da se narod Rusije ne smije poistovjećivati s "ratnohuškačkim, autokratskim i kleptokratskim režimom Kremlja", kao i da je neophodno nastaviti podržavati rusku demokratsku oporbu i civilno društvo. 

Navaljni je umro 16. veljače u dobi od 47 godina u arktičkoj zatvorskoj koloniji. Razjedinjena ruska oporba ostala je bez svog najhrabrijeg vođe dok se Vladimir Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030. godine. 

Pogreb Navaljnog trebao bi se održati u petak u Moskvi, a eurozastupnici u rezoluciji pozivaju ruske vlasti "da ne ometaju njegovu obitelj u namjeri da organizira dostojanstven posljednji ispraćaj". 

U rezoluciji za koju je glasalo 506 zastupnika, dok je devetero bilo protiv i 32 suzdržanih, upozorava se na porazno stanje ljudskih prava u Rusiji. Eurozastupnici također pozivaju da se "odmah i bezuvjetno oslobode svi politički zatvorenici i proizvoljno pritvorene osobe". 

01.03.2024. 08:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.03.2024. 09:05
    jedino da se generali okrenu protiv njega
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh