« Svijet
objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana
EH, DA...

Trump i Biden: starci u borbi za glasove mladih birača

Činjenica je da će se na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u vjerojatno suočiti starci, Joseph Biden i Donald Trump. Kakvu ulogu igraju njihove godine i mogu li oni pridobiti mlade glasače?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

Joe Biden

,

izbori u SAD

Ako sve bude išlo kako je krenulo, predsjednička utrka u SAD-u 2024. će biti repriza 2020. godine: Joseph Biden protiv Donalda Trumpa. To znači da će birači 5. studenog 2024. imati izbor između 78-godišnjaka (Trump) i 81-godišnjaka (Biden). To znači i da će muškarac koji će biti inauguriran 20. siječnja 2025. biti najstariji koji je ikada položio prisegu kao predsjednik SAD-a.

Prosječna starost prethodnih američkih predsjednika na inauguraciji bila je 55 godina, prema Pew istraživačkom centru. Bez obzira na to hoće li pobijediti Biden ili Trump, predsjednik će biti u 80-im ili ući u osamdesete dok je na funkciji. U međuvremenu, srednja starost američke populacije iznosi 38,9 godina prema Uredu za popis stanovništva SAD-a.

Nije iznenađujuća činjenica da je starost postala veliki faktor ovogodišnjih izbora.

„Postoji objektivna zabrinutost oko starosti. To je sasvim legitimno. Mislim da o ljudima ne treba suditi isključivo na temelju njihovih godina. Ali, očigledno da su, što je netko stariji, veće šanse da ima ozbiljnih zdravstvenih problema ili da umre", rekao je za DW Larry Sabato, direktor Centra za politiku na University of Virginia.

Predsjednik Biden je više puta pomiješao imena svjetskih lidera i poznatih osoba. On također djeluje umorno tijekom javnih nastupa.

„Ljudi nisu zabrinuti zbog godina samih po sebi. Ali Biden jednostavno odaje dojam starosti, sporosti, slabosti", rekao je liberalni kolumnist i autor Ezra Klein u svom podcastu.

„Bidenove godine jesu problem"

Mladi glasači koji su razgovarali s DW-om također su rekli da su posebno zabrinuti zbog Bidenovih godina.

„Nisam 100 posto uvjeren da bilo koji od kandidata može u potpunosti obavljati funkciju, ali mislim da Trump ima veće šanse. Ponekad kada gledam Bidena, osjećam se kao da on uopće nema pojma što se događa", rekao je Zack (26) sa srednjeg zapada SAD-a.

„Ne slažem se s većinom Trumpove politike i zato su Bidenove godine problem, jer, u usporedbi s Trumpom, on izgleda malo slabije", rekao je James W. (29) koji živi u New Yorku.

„Nažalost, mislim da bi Trump vjerojatno radio taj posao bolje od Bidena. Ali, ni jedno ni drugo nije idealno i Trump koji dobro radi svoj posao ne sluti na dobro za SAD", rekla je 23-godišnja stanovnica Washingtona Emma Lengel.

Mlađi kandidati nisu se uspjeli probiti

I republikanci i demokrati su u jednom trenutku imali mlađe kandidate, ali nitko nije mogao zamijeniti partijske teškaše.

S republikanske strane, i guverner Floride Ron DeSantis (45) i bivša guvernerka Južne Karoline i veleposlanica pri UN-u Nikki Haley (52) su najkasnije 2023. smatrani za izgledne kandidate.

S demokratske strane, bilo bi vrlo neobično da bilo tko ospori aktualnog predsjednika Bidena. Na izborima 2020. borilo se i nekoliko mlađih kandidata, uključujući Petea Buttigiega (42) i potpredsjednicu Kamalu Harris (59). Kada je Harris predstavljena kao Bidenova potpredsjednica, neki promatrači su spekulirali da bi ona mogla biti sljedeća kandidatkinja za predsjednicu. Ali Haris nije uspjela da izoštriti svoj profil u posljednje četiri godine.

„Umorna od starih političara"

Starost ne stavlja kandidata automatski u nepovoljniji položaj niti ih sprječava da se povežu s mlađim biračima. Najbolji dokaz za to je Bernie Sanders, senator iz Vermonta, koji je s 82 godine popularan među studentima, a posebno među onima koji su nedavno diplomirali.

Emma Lengel također je rekla da starost nije faktor koji bi automatski diskvalificirao kandidate, nego je to nedostatak akcije u vezi s pitanjima koja su važna mladim Amerikancima.

„Tako sam umorna od svih ovih starih političara koji nemaju kontakta sa stvarnošću i pokušavaju nam se umiljavati, a na zakonodavnoj razini ne rade baš ništa za nas".

I Trump i Biden bi „mi mogli biti djedovi"

Stariji predsjednici su se ranije uspijevali povezati s mladim biračima.

„Reagan je napustio funkciju sa skoro 78 godina. Znate što je pokazao njegov rejting? Mladi su ga snažno podržavali. Podsjećao ih je na djeda", rekao je Larry Sabato.

U Reaganovom slučaju, to je izgleda bio plus. Današnji mladi birači su skeptičniji prema Bidenu i Trumpu.

„Mislim da predstavljaju neke od mojih stavova, ali su dovoljno stari da mi budu djedovi. Koliko vas ima iste stavove kao i vaši djedovi", pita Zack.

Trump i Biden i mladog Njujorčanina Jamesa podsjećaju na starije članove obitelji - i to ne baš na dobar način.

„Svaki put kada ih gledam kako govore, osjećam se kao da gledam svog djeda kada je zabrinut zbog nečega. Moram samo klimnuti glavom i reći 'sigurno', jer osjećam da ionako neće prihvatiti nikakvo odbijanje", rekao je on.

Piše: Carla Bleiker/DW
25.02.2024. 08:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.02.2024. 17:12
    repoublikanci umjesto nikki izaberu opet ovu budalu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh