« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZLOUPORABA KRŠĆANSTVA

Puške koje ubijaju Iračane i Afganistance na sebi nose biblijske citate

Američka vojska koristi puške s ciljnicima koji na sebi nose oznake novozavjetnih citata što nije u skladu s pravilima o religiji i vojsci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

SAD

,

Irak

,

vojska

,

Afganistan

,

religija

,

puška

,

biblijski citati

,

ciljnik

Američki vojni vrh još jednom se našao pod povećalom svjetske javnosti. Naime, na službenim puškama koje koriste američka kopnena vojska i Marinski korpus SAD-a nalaze se ciljnici s biblijskim citatima. Ne bi tu bilo ništa čudno da američka vojna pravila ne zabranjuju propovijedanje bilo koje vjeroispovijesti u Iraku i Afganistanu.

Ciljnike proizvodi tvrtka Trijicon iz Wixoma u Michiganu koja je tu informaciju i potvrdila. Inače na ciljnicima pored službene oznake modela ACOG (Advanced Combat Optical Guides) stoji na primjer oznaka JN8:12, odnosno osmi ulomak Evanđelja po Ivanu, dvanaesti stih ("Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života").

Iz tvrtke kažu da su citati uvijek bili tu te da u njima nema ništa loše niti ilegalno uz argumente da se citati stavljaju isključivo prema uputama osnivača tvrtke Glyna Bindona koji je bio revni kršćanin iz Južne Afrike.

S Trijiconom se ne slaže Michael Weinstein, bivši ratni zrakoplovac koji je na čelu zaklade Military Religious Freedom Foundation čija je svrha odvajanje crkve i vojske. On tvrdi da citati na ciljnicima predstavljaju kršenje ustava i brojne savezne zakone. Navodno su određeni pripadnici američke vojske izrazili pritužbe zbog natpisa na što su im zapovjednici odgovorili kako je oružje s takvim ciljnicima „vatreno oružje transformirano u duhovno, a sve u služni Isusa Krista."

Vojni vrh američkih snaga trenutno raspravlja o daljnjim koracima.

19.01.2010. 13:59:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    19.01.2010. 20:50
    Postavlja se pitanje moralnosti i svrhe rata ako je voden u religijsko ime, nema opravdanja i bolje se povuci nego povecavati gnjev!
  2. avatar
    19.01.2010. 21:06
    "Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života"

    Nesumnjivo jedan od najomiljenijih citata poludjelih i fanatičnih kršćana koji (još uvijek!) smatraju da imaju pravo i obvezu vođenja križarskih ratova. A kada ih pitate po čemu se to u stvari razlikuje od 'onih drugih' koji prije nego zapucaju na njih citiraju neki dio Kur'ana odgovor glasi otprilike "mi smo u pravu, oni su u krivu". Argument i pol :-/

    Bit će zanimljivo čuti što će teolozi i Crkva imati za reći o ovom 'slučaju'. Vjerojatno će se raditi o hrpi moralnog bullshita sa zaključkom kako je to dobro za vojnike jer ih Bog čuva ili neki sličan poser.

    Ali ipak, je li to uopće bitno? Mislite da bi vam bilo lakše ili teže umrijeti od metka koji je proletio pokraj citata iz Biblije, ili onoga koji prolijeće pokraj golog čelika? Pravi problem nije u tome što se proizvodi oružje sa citatima, nego što se (u ovoj količini i pod ovakvim uvjetima) proizvodi oružje...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh