Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2010. 13:59:08
ZLOUPORABA KRŠĆANSTVA

Puške koje ubijaju Iračane i Afganistance na sebi nose biblijske citate

Američka vojska koristi puške s ciljnicima koji na sebi nose oznake novozavjetnih citata što nije u skladu s pravilima o religiji i vojsci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Američki vojni vrh još jednom se našao pod povećalom svjetske javnosti. Naime, na službenim puškama koje koriste američka kopnena vojska i Marinski korpus SAD-a nalaze se ciljnici s biblijskim citatima. Ne bi tu bilo ništa čudno da američka vojna pravila ne zabranjuju propovijedanje bilo koje vjeroispovijesti u Iraku i Afganistanu.

Ciljnike proizvodi tvrtka Trijicon iz Wixoma u Michiganu koja je tu informaciju i potvrdila. Inače na ciljnicima pored službene oznake modela ACOG (Advanced Combat Optical Guides) stoji na primjer oznaka JN8:12, odnosno osmi ulomak Evanđelja po Ivanu, dvanaesti stih ("Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života").

Iz tvrtke kažu da su citati uvijek bili tu te da u njima nema ništa loše niti ilegalno uz argumente da se citati stavljaju isključivo prema uputama osnivača tvrtke Glyna Bindona koji je bio revni kršćanin iz Južne Afrike.

S Trijiconom se ne slaže Michael Weinstein, bivši ratni zrakoplovac koji je na čelu zaklade Military Religious Freedom Foundation čija je svrha odvajanje crkve i vojske. On tvrdi da citati na ciljnicima predstavljaju kršenje ustava i brojne savezne zakone. Navodno su određeni pripadnici američke vojske izrazili pritužbe zbog natpisa na što su im zapovjednici odgovorili kako je oružje s takvim ciljnicima „vatreno oružje transformirano u duhovno, a sve u služni Isusa Krista."

Vojni vrh američkih snaga trenutno raspravlja o daljnjim koracima.

19.01.2010. 13:59:08
http://metro-portal.hr/puske-koje-ubijaju-iracane-i-afganistance-na-sebi-nose-biblijske-citate/30982/