« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PLEMENITE ŽIVOTINJE

Psi poboljšavaju zdravlje, otkrijte kako

Možda vam se zbog ljubimca koji po cijeli dan spava, ili ogromnog računa za veterinarski pregled ne čini tako, ali pas doista može poboljšati vaše zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

dijabetes

,

zdravlje

,

psi

,

pas

,

fizička aktivnost

,

ekcem

Znanstveni dokazi pokazuju da su vlasnici pasa zdraviji od prosječne osobe. Pogledajte pet načina kako život s psom može pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Pas može otkriti rak

Znanstvena izvješća o psima koji mogu nanjušiti kancerogene izrasline aktualna su već zadnjih 20 godina. Kako se navodi u studiji iz 1989., jedna pacijentica je izjavila kako je njezin pas konstantno njušio madež na nozi, a jednom ga čak pokušao i odgristi. Zbog toga je odlučila provjeriti madež te otkrila kako je riječ o malignom melanomu.

No psi nisu samo dobri u otkrivanju raka kože, već mogu detektirati i rak mjehura, debelog crijeva, pluća, dojke itd. Tako je specijalno treniran crni labrador po imenu Panda točno otkrio rak debelog crijeva u 33 od 37 uzoraka daha i stolice pacijenata.

Nije sasvim jasno detektiraju li psi neki nepoznatu komponentu koja je povezana s tumorom, ili konvencionalne supstance u tjelesnim tekućinama koje se povezuju s povećanim rizikom od raka, poput metabolita cigareta.

Pas vas drži aktivnim

Ovo nije iznenađenje za vlasnike pasa koji često hodaju ili trče sa svojim ljubimcima. Nakon svega, psi su životinje koje će češće tražiti šetnju ili igru od drugih kućnih ljubimaca. Kako navodi studija provedena 2010., djeca koja imaju pse provode više vremena izvodeći umjerenu do intenzivnu fizičku aktivnost nego ona bez.

Ovaj efekt primjenjuje se i na odrasle vlasnike pasa. Prema istraživanju koje su 2006. proveli kanadski znanstvenici, vlasnici pasa češće su angažirani u nekoj vrsti fizičke aktivnosti. U prosjeku hodaju 300 minuta tjedno, u usporedbi s onima koji nemaju psa, a hodaju 168 minuta tjedno.

Pas može ukazati na nizak šećer u krvi

Neki trenirani psi mogu otkriti nizak nivo šećera u krvi. Kako navodi članak objavljen 2000. u British Medical Journalu, više od 1/3 pasa koji su živjeli s dijabetičarima primijetili bi promjene prilikom opadanja šećera, ponekad čak i prije samih pacijenata. Nije sasvim jasno kako psi to rade, ali je moguće da detektiraju sitne drhtaje mišića ili promjene u mirisu vlasnika.

Pas može smanjiti rizik od ekcema

Mnogi roditelji se boje izložiti malu djecu psima iz straha kako bi životinje mogle potaknuti alergiju ili ekcem. Ipak, preliminarna istraživanja su pokazala da djeca imaju mnogo manje šansi za razvojem ekcema do 4 godine, ukoliko se u ranoj dobi počnu družiti s psima. Studija objavljena 2011., analizirala je 636 djece i otkrila kako je stopa obolijevanja od ekcema niža među djecom koja u obitelji imaju psa. No imajte na umu kako je potrebno još istraživanja. Prijašnja su pokazala da psi također mogu povećati rizik od astme kod neke djece.

Pas može pomoći rehabilitaciju od bolesti

U stvari, ovo je koncept mnogih programa sa životinjama u bolnicama ili centrima za rehabilitaciju. Terapeutski psi mogu stimulirati mobilnost pacijenta te socijalizaciju. Kako navodi izvješće objavljeno 2005. u British Medical Journal, psi služe kao "sociološki katalizatori", što vodi do veće interakcije među ljudima, te umanjuje osjećaj usamljenosti, posebice među starijim pacijentima. Vlasnici pasa se također bolje nose sa stresnim situacijama, a životinje im pomažu i da izbjegnu bolesti povezane s anksioznošću.

15.02.2011. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh