Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2015. 11:01:00
PRIJATELJI

Psi i ljudi se druže gotovo 40 tisuća godina?

Rezultati DNK istraživanja nude nam dokaze prema kojima sibirski haskiji što ih danas vidite na ulicama imaju zajedničko podrijetlo s tajmirskim vukovima koji su tumarali Sibirom prije 35 tisuća godina

Psi su pripitomljeni puno ranije?
Psi su pripitomljeni puno ranije? (Arhiva)

Psi su možda bili pripitomljeni mnogo ranije nego što se mislilo, a ranije procjene utemeljene na istraživanju genoma sugerirale su da su se preci suvremenih pasa razvili iz vukova najranije prije 16 tisuća godina, a nakon posljednjeg ledenog doba.

Znanstvenici su nedavno na Tajmirskom poluotoku u Sibiru pronašli kost vuka i radiokarbonskim datiranjem utvrdili da je stara 35 tisuća godina. DNK istraživanjem utvrđeno je da suvremeni sibirski psi imaju vrlo velik broj zajedničkih gena s tajmirskim vukom.

Rezultati DNK istraživanja nude nam dokaze prema kojima sibirski haskiji što ih danas vidite na ulicama imaju zajedničko podrijetlo s tajmirskim vukovima koji su tumarali Sibirom prije 35 tisuća godina, rekao je Pontus Skoglund s Harvarda, vodeći autor studije objavljene u časopisu Current Biology.

Znanstvenici su zaključili da su se psi i vukovi razdvojili od zajedničkog pretka prije najmanje 27 tisuća, a možda i prije 40 tisuća godina.

Iako razdvajanje nije isto što i pripitomljavanje, ta pretpostavka otvara mogućnost da se ovo potonje dogodilo mnogo ranije nego što mislimo, rekao je Skoglund.

23.05.2015. 11:01:00
http://metro-portal.hr/psi-i-ljudi-se-druze-gotovo-40-tisuca-godina/91896/