« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Drugačiji Zagreb je moguć

Prvi marš solidarnosti u Zagrebu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Marš solidarnosti

,

Marš solidarnosti Zagreb

,

Međunarodni dan tolerancije

,

Prvi marš solidarnosti

U Zagrebu je održan Prvi marš solidarnosti pod nazivom "Drugačiji Zagreb je moguć!", u kojem je dvjestotinjak sudionika izrazilo, kako je istaknuto, svoje neslaganje s nasiljem i pojavom mržnje u gradu Zagrebu.

Povorka je u podne pošla s Trga kralja Tomislava, preko Trga Jurja Strossmayera, Trga Nikole Šubića Zrinskog, Praškom ulicom, do Trga bana Josipa Jelačića, a onda Jurišićevom do Trga hrvatskih velikana te Ulice Franje Račkog na kraju do Trga žrtava fašizma gdje je položen vijenac za sve žrtve nasilja, zločina iz mržnje, diskriminacije i (neo)fašističkog ugnjetavanja.

Prosvjednici su uzvikivali parole protiv nasilja u Zagrebu ('Dolje fašizam, dolje nasilje'), te nosili transparente ('No pasaran', 'Stari, imaš kunu, treba mi za pancirku', 'Tko ne djeluje, sudjeluje', 'Kapitalizam i država glavni izvor nasilja'). Također su pozivali građane da im se pridruže i iskažu svoje neslaganje s nasiljem i netolerancijom prema drukčijima i različitima.

Marš je osiguravala policija koja procjenjuje da je bilo oko 200 sudionika. Dežurni OKC-a zagrebačke policije u telefonskom je razgovoru za Hinu rekao kako tijekom marša nije remećen javni red i mir te da "nije bilo nikakva postupanja policije".

Sudionicima marša obratili su se Mario Šimunković iz Udruge mladih antifašista, Marko Jurčić u ime Udruženja Zagreb Pridea, kršćanski teolog Drago Pilsel, aktivistica Vesna Teršelič, Ivan Fumić iz SABH-a, a Salomon Jazbec iz Margelova instituta pročitao je pismo potpore spisateljice Zore Dirnbach.

Svi su isticali da se treba zalagati za miran suživot u gradu Zagrebu te da dižu glas protiv nasilja u gradu.

Pilsel je rekao kako je u Zagrebu, a i u Hrvatskoj, nasilje "najčešće ekstremno desno orijentirano". "Ravnodušnost danas ravna je zločinu sutra", rekao je Pilsel, pozvavši građane na Trgu bana Josip Jelačića da im se pridruže.

Pozvao se pritom na riječi predsjednika Stjepana Mesića s jučerašnjeg predstavljanja knjige "Hrvatski Pravednici", gdje je Predsjednik upozorio da "neki pripadnici mlade generacije još uvijek koketiraju s ustaštvom i kite se ustaškim znakovima".

"Ne trebaju nam takvi", rekao je Pilsel i pozvao građane na izgradnju solidarne i tolerantne hrvatske države.

Na Trgu žrtava fašizma okupljenima su se obratili Vesna Teršelič i Zoran Pusić koji su se, kako je istaknuo Marko Jurčić, "90-ih godina borili za ostanak imena trga".

Teršelič je ocijenila kako u hrvatskom društvu danas previše mjesta ima za nasilje, a premalo za žrtve", te pozvala institucije da naprave "puno više u sprječavanju nasilja".

Marš je održan u povodu Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti (9. studeni) i Međunarodnog dana tolerancije (16. studenog). (hina/metro-portal)

Pogledajte galeriju fotografija.

15.11.2008. 15:47:31
    

Vezana galerija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh