« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
NAGRADE

Prva Nagrada Ivo Hergešić "Kriznom stožeru" Mirana Kurspahića

Prva Nagrada Ivo Hergešić HDKKTT za najbolje kazališno ostvarenje u godini dana do 31. kolovoza 2021. dodijeljeno je predstavi "Krizni stožer" redatelja Mirana Kurspahića i dramaturginje Rone Žulj

Krizni stožer
Krizni stožer (Arhiva)
Više o

Miran Kurspahić

,

Nagrada Ivo Hergešić

Takvu je odluku donijelo tročlano povjerenstvo sastavljeno od članova Društva, kazališnih kritičara Tomislava Kurelca, Olge Vujović i Anđele Vidović, po čijem je mišljenju predstava "Krizni stožer" unutar domaće kazališne produkcije, u godini kada se ne samo hrvatska nego i svjetska izvedbena scena morala suočiti i još se suočava s jednim od najvećih izazova u njezinoj dugogodišnjoj i bogatoj povijesti, "najsnažnije odjeknula, pokazavši moć kazališta da neposredno reagira na trenutak".

Dva para različitih imovinskih statusa u jednom bezličnom stanu u Španskom pokazuju koliko smo krhki te koliko je malo potrebno da iz prividne normalnosti odskližemo u paranoje svakodnevice, ističe se u obrazloženju prosudbenog žirija. Potpuno pucanje pospješeno izvanjskim okolnostima korone, potresa i apsurdnog zmaja pokazuju koliko strahova nosimo u sebi, ali i kolika je snaga kazališne suigre da se paranojama svakodnevice ipak slobodno nasmijemo u brk, dodaje se.

- Miran Kurspahić je ranijim predstavama pokazao kako itekako prepoznaje i osluškuje vrijeme u kojem živimo, pankerski ne podilazeći nikom, pritom zadržavajući opuštenost neopterećenu pozivanjem na autoritete. Dobra umjetnost i dobro kazalište dolaze od umjetnika koji imaju dovoljno snage i samopouzdanja uprijeti prstom u nelogičnosti ovih izazovnih vremena, prije svega radeći zajedno, u suautorstvu. Za to ne treba posebna i velebna mašinerija, nego zdrava doza instinkta, fleksibilnosti i posvećenosti kako bi se iz kaosa izrodila upravo ovakva iznimna predstava naoko malih gesta i istinskog bunta snažno protkana nezaobilaznim crnim humorom, zaključak je žirija.

Predstava "Krizni stožer" produkcija je Umjetničke organizacije Kazališna družina Rebel uz podršku POGONA Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u sklopu programa Pogonator 2021.,a izvode je glumci Csilla Barath Bastaić, Sven Jakir, Iskra Jirsak i Domagoj Janković.

Nagrada Ivo Hergešić Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje kazališno ostvarenje u prethodnoj sezoni ove je godine dodijeljena prvi put, a ime je dobila u spomen na istaknutog hrvatskog teatrologa, književnoga povjesničara, profesora, prevoditelja i kritičara Ivu Hergešića (1904.-1977.)

Nagrada je utemeljena s ciljem poticanja kazališnoga stvaralaštva s jedne te afirmacije kazališne kritike i teatrologije s druge strane, a njome se žele obuhvati svi oblici i vidovi izvedbene umjetnosti u Hrvatskoj bez obzira je li riječ o dramskom, glazbenoscenskom, plesnom, lutkarskom, neverbalnom ili eksperimentalnom izričaju, odnosno o institucionalnoj ili izvaninstitucionalnoj sceni.

Također, žele se zahvatiti i apostrofirati umjetnička dostignuća svih kazališnih profesija, odnosno izvođača i članova autorskih timova, od pisaca, skladatelja, dramaturga, koreografa i redatelja preko glumaca, lutkara, pjevača i plesača do scenografa, kostimografa, oblikovatelja svjetla, autora scenske glazbe i oblikovatelja zvuka.

Nagrada se ne dodjeljuje na temelju nominacija već u obzir za nagradu dolaze sva kazališna ostvarenja, skupna i pojedinačna, realizirana unutar RH u razdoblju od 1. rujna prethodne do 31. kolovoza tekuće godine. Dodjeljuje se u rujnu svake godine, a sastoji se od plakete, umjetničke skulpture (rada akademske slikarice i redateljice Tine Violić) i novčanog iznosa. 

26.09.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh