« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
DAN GNJEVA

Prosvjedi širom Europe, puno ozlijeđenih i uhićenih

Sindikati tvrde da je u štrajku u raznim oblicima sudjelovalo čak devet milijuna radnika, dok Vlada tvrdi da ih ni izbliza nije bilo toliko

Štrajkaša je bilo stotine tisuća
Štrajkaša je bilo stotine tisuća (Arhiva)
Više o

Madrid

,

štrajk

,

Atena

,

opći štrajk

Stotine tisuća radnika izašli su u srijedu na ulice diljem europskih gradova u organizaciji europske konfederacije sindikata, prosvjedujući protiv oštrih mjera štednje i protiv velike nezaposlenosti, a u Španjolskoj i u Italiji prosvjednici su se sukobili s policijom.

U Madridu je policija demonstrante tjerala palicama te ispaljujući gumene metke u zrak. Prosvjed su sazvali španjolski sindikati pod sloganom: "Oduzimaju nam budućnost - postoje krivci, ali postoje i rješenja".

Privedene su 82 osobe, a 34 su ozlijeđene. Sindikati tvrde da je u štrajku u raznim oblicima sudjelovalo čak devet milijuna radnika. Vlada tvrdi da ih ni izbliza nije bilo toliko. U talijanskom Torinu u sukobu s prosvjednicima teško je ozlijeđen policajac, a pet ih je lakše ozlijeđeno u Milanu.

U središtu Rima studenti su na policiju bacali kamenje, rekli su očevici za Reuters. U Italiji je ukupno uhićeno 60 ljudi. Prosvjednici su na sat vremena okupirali i znameniti Kosi toranj u Pisi i izvjesili zastavu na kojoj je pisalo "Ustanite".

Prosvjedovalo se i u Ateni, a u Lisabonu je više tisuća demonstranata izvikivalo: "Ne želimo glad, siromaštvo ni MMF".

15.11.2012. 06:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh