Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2012. 06:36:00
DAN GNJEVA

Prosvjedi širom Europe, puno ozlijeđenih i uhićenih

Sindikati tvrde da je u štrajku u raznim oblicima sudjelovalo čak devet milijuna radnika, dok Vlada tvrdi da ih ni izbliza nije bilo toliko

Štrajkaša je bilo stotine tisuća
Štrajkaša je bilo stotine tisuća (Arhiva)

Stotine tisuća radnika izašli su u srijedu na ulice diljem europskih gradova u organizaciji europske konfederacije sindikata, prosvjedujući protiv oštrih mjera štednje i protiv velike nezaposlenosti, a u Španjolskoj i u Italiji prosvjednici su se sukobili s policijom.

U Madridu je policija demonstrante tjerala palicama te ispaljujući gumene metke u zrak. Prosvjed su sazvali španjolski sindikati pod sloganom: "Oduzimaju nam budućnost - postoje krivci, ali postoje i rješenja".

Privedene su 82 osobe, a 34 su ozlijeđene. Sindikati tvrde da je u štrajku u raznim oblicima sudjelovalo čak devet milijuna radnika. Vlada tvrdi da ih ni izbliza nije bilo toliko. U talijanskom Torinu u sukobu s prosvjednicima teško je ozlijeđen policajac, a pet ih je lakše ozlijeđeno u Milanu.

U središtu Rima studenti su na policiju bacali kamenje, rekli su očevici za Reuters. U Italiji je ukupno uhićeno 60 ljudi. Prosvjednici su na sat vremena okupirali i znameniti Kosi toranj u Pisi i izvjesili zastavu na kojoj je pisalo "Ustanite".

Prosvjedovalo se i u Ateni, a u Lisabonu je više tisuća demonstranata izvikivalo: "Ne želimo glad, siromaštvo ni MMF".

15.11.2012. 06:36:00
http://metro-portal.hr/prosvjedi-sirom-europe-puno-ozlijedjenih-i-uhicenih/74883/