« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SABORSKA OPORBA

Proračunski manjak rezultat je nečinjenja Vlade

Dragica Zgrebec (SDP) kazala je kako je njezina stranka još prilikom donošenja proračuna upozoravala da je napravljen "kao da ne postoji kriza i kao da se ništa ne događa"

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

SDP

,

kriza

,

oporba

,

proračun

Kao ni sam državni proračun, saborska oporba nije danas poduprla ni izvješće o njegovu izvršenju u prošloj godini, ustvrdivši kako je on pokazatelj nečinjenja Vlade koje se očituje i u lošim ovogodišnjim makroekonomskim pokazateljima.

Dragica Zgrebec (SDP) kazala je kako je njezina stranka još prilikom donošenja proračuna upozoravala da je napravljen "kao da ne postoji kriza i kao da se ništa ne događa".

"O krizi se počelo govoriti tek kad je došlo do promjene na čelu Vlade i kad je premijerka Kosor rekla da se treba ići u rebalans", rekla je. No, upozorila je, uveli su se dodatni porezi na plaće, mirovine, povećao se PDV. "A to je nešto što ni jedna zemlja u recesiji i dubokoj krizi ne radi - ne povećavaju se porezi", ustvrdila je.

Na taj se način smanjila kupovna moć te ionako smanjena proizvodnja, kazala je. Posljedica je bila zabrinjavajuća, svi makroekonomski pokazatelji u 2009. bili su negativni, nastavila je Zgrebec, a to je rezultiralo još manjim priljevom sredstava u proračun. A ove se godine vide posljedice tog nečinjenja - makroekonomski pokazatelji su i dalje u padu, upozorila i kazala kako Hrvatska mora bitno mijenjati proračunsku i poreznu politiku.

Zlatko Koračević (HNS/HSU) ustvrdio je kako i ovo izvješće pokazuje da se događa "ista priča". "Ponovno ista priča dok se ne desi promjena koja se zove izbori i jedan potpuno drukčiji pristup formiranju proračuna i njegova trošenja", kazao je Koračević.

Prošle smo godine imali tri rebalansa, a rebalans je po definiciji, ustvrdio je, posljedica upitne sposobnosti vlade da realno planira prihode i rashode. Rebalansom se, dodao je, trebalo dati prostor gospodarstvu da "prodiše i izvuče" zemlju iz krize, da se stvori nova vrijednost bez koje je "budućnost upitna". Ne želim nas uspoređivati s Grčkom, ali u problemima jesmo. No, još uvijek imamo šansu, ali nas to ne oslobađa odgovornosti nečinjenja, kazao je Koračević.

"O krizi se počelo govoriti tek kad je došlo do promjene na čelu Vlade i kad je premijerka Kosor rekla da se treba ići u rebalans", rekla je SDP-ovka dragica Zgrebec.

Vidjet ćemo hoće li i skori rebalans, koji definitvno slijedi i koji će bit kontrolna točka gospodarskog programa premijerke i Vlade, biti na "razini broša" ili stvarna mjera koja će stvoriti dodanu vrijednost, kazao je. "Vlada se nema pravo ponašati kao obrnuti Robin Hood i uzimati siromašnima", dodao je.

Vladu je za nečinjenje prozvao i Damir Kajin (IDS). "Hrvatska je u ozbiljnim problemima, to više nitko ne skriva, a mjere vlade, koje su lakmus papir za naivne, teško mogu dati rezultata u godinama pred nama", poručio je Kajin. Svoje je tvrdnje potkrijepio i podsjetivši na izjavu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da vlada nema snage ni motiva nešto mijenjati.

Izvješće je podržao HDZ, u čije je ime Goran Marić kazao kako prošle godine nikada nisu bile teže okolnosti i ekonomska situacija, te je trebalo "znanja i napora prevladati 2009.". "Vlada je intervenirala s tri rebalansa usmjerena na smanjenje rashoda i povećanje prihoda", rekao je i dodao da je, i prema ocjenama iz inozemstva, Hrvatska u ekonomskom i financijskom smislu stabilnija od mnogih zemalja EU.

Marić je i ovoj put kritizrao poslovne banke koje, kazao je, u trenucima krize nisu pritekle u pomoć gospodarstvu smanjenjem kamatnih stopa, te im poručio da trebaju respektirati širi društveni interes. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 16:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh