« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec
SAVJETI

Propolis - svakodnevno čudo iz prirode

Propolis je jedno od onih prirodnih, sjajnih, pravih malih čuda, koji nevjerojatno dobro liječi i utječe na zdravlje

Što sve može?
Što sve može? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

propolis

Propolis, poznat i kao pčelinji ljepilo, smolasta je supstanca koju pčele sakupljaju s pupova drveća i drugih biljnih izvora te ga koriste za zaštitu košnice od mikroorganizama. Od davnina se koristi u narodnoj medicini zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Ova prirodna smjesa bogata je flavonoidima, vitaminima, mineralima i esencijalnim uljima, što doprinosi njezinoj visokoj ljekovitosti.

Jedan od najvažnijih blagotvornih učinaka propolisa je njegovo antimikrobno djelovanje. Propolis djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica, što ga čini korisnim prirodnim antibiotikom. Brojne studije su pokazale da može pomoći u borbi protiv respiratornih infekcija, upala grla i prehlada, a njegova upotreba može smanjiti potrebu za sintetičkim antibioticima. Posebno je koristan u sezoni prehlada i gripa jer jača imunitet i smanjuje trajanje simptoma.

Antiinflamatorna svojstva propolisa čine ga idealnim sredstvom za ublažavanje upala u tijelu. Pomaže kod bolesti poput artritisa i drugih upalnih stanja jer smanjuje upalne procese i ublažava bolove. Osim toga, propolis može pomoći kod regeneracije tkiva, zbog čega se često koristi u liječenju rana, opeklina i manjih ozljeda kože. Njegova sposobnost ubrzavanja zacjeljivanja rana čini ga popularnim sastojkom u mnogim kremama i mastima.

Propolis također ima snažna antioksidativna svojstva, koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. Redovita konzumacija propolisa može pomoći u očuvanju zdravlja stanica i zaštiti tijela od oksidativnog stresa, što smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Uz to, propolis je učinkovit u poboljšanju oralnog zdravlja. Djeluje protiv bakterija koje uzrokuju karijes i upale desni, a koristi se u mnogim pastama za zube i oralnim vodicama.

U zaključku, propolis je iznimno vrijedan prirodni proizvod s brojnim ljekovitim svojstvima. Njegova antimikrobna, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva čine ga korisnim dodatkom prehrani za jačanje imuniteta, ubrzanje zacjeljivanja i zaštitu organizma.

19.09.2024. 10:27:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.09.2024. 11:21
    Super med
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh