« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 sat i 51 minutu
ZANIMLJIVO

Koja je riža opasna za vas

Postoje tri glavna razloga zbog kojih treba biti oprezan pri odabiru riže: prisutnost arsena, visoki glikemijski indeks i problemi s nutritivnom vrijednošću bijele riže

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

riža

,

zdrava riža

,

nezdrava riža

Riža je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta te je popularna zbog svoje svestranosti i nutritivne vrijednosti. Međutim, nisu sve vrste riže jednako zdrave, a neke mogu biti opasne za vaše zdravlje. Postoje tri glavna razloga zbog kojih treba biti oprezan pri odabiru riže: prisutnost arsena, visoki glikemijski indeks i problemi s nutritivnom vrijednošću bijele riže.

1. Riža s visokim sadržajem arsena

Arsen je prirodni element koji se nalazi u tlu, vodi i zraku, a riža ima sposobnost apsorbiranja arsena u većim količinama od drugih žitarica. Zbog toga je posebna pažnja usmjerena na rižu iz regija gdje je zagađenje arsenom visoko, poput nekih dijelova Azije i Amerike. Dugotrajna izloženost arsenu povezana je s povećanim rizikom od razvoja raka, bolesti srca i dijabetesa.

Smeđa riža često ima višu koncentraciju arsena jer se arsen skuplja u vanjskoj ljusci riže koja se ne uklanja tijekom obrade. Iako je smeđa riža nutritivno bogatija od bijele, njezina potencijalno visoka razina arsena predstavlja rizik. Preporučuje se konzumirati rižu s nižim sadržajem arsena, poput basmati ili jasmin riže, koje imaju niže razine ovog toksina.

2. Riža s visokim glikemijskim indeksom

Riža, osobito bijela riža, ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da brzo podiže razinu šećera u krvi. Konzumacija bijele riže u velikim količinama može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Dugoročno gledano, prehrana bogata namirnicama s visokim GI može uzrokovati inzulinsku rezistenciju i probleme s metabolizmom.

Ako ste skloni problemima sa šećerom u krvi, najbolje je izbjegavati bijelu rižu i birati integralne žitarice poput smeđe riže ili divlje riže, koje imaju niži GI i sporije otpuštaju glukozu u krvotok.

3. Nutritivno siromašna bijela riža

Bijela riža je rafinirana, što znači da su uklonjene vanjske ljuske i klice, koje sadrže najviše hranjivih tvari. Ovaj proces smanjuje količinu vlakana, vitamina i minerala u riži. Zbog toga je bijela riža nutritivno siromašnija i manje korisna za zdravlje, osobito u usporedbi sa smeđom ili divljom rižom.

Zaključno, iako riža može biti sastavni dio zdrave prehrane, važno je biti svjestan potencijalnih rizika povezanih s određenim vrstama. Izbjegavajte rižu s visokim sadržajem arsena, birajte varijante s nižim glikemijskim indeksom te izbjegavajte prekomjernu konzumaciju bijele riže kako biste očuvali svoje zdravlje.

18.09.2024. 10:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh