« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
live obavijesti

Liječnici šalju tweetove iz operacijske sale

Članovi obitelji putem Twittera dobivaju informacije o svim događanjima tijekom operacije

Fotografija vijesti
Više o

Twitter

,

tweetovi s operacije

Svi koji su barem jednom do operacijske sale pratili dragu osobu, upoznati su s osjećajem neizvjesnosti, iščekivanja i brige oko rezultata operacije.

Upravo iz tog razloga, američke klinike počele su članove obitelji pacijenta izvještavati direktno iz operacijske sale pomoću Twittera o napretku operacije i krajnjem rezultatu.

Sin pacijentice na čijem je slučaju u Iowi po prvi puta korišten sustav javljanja putem mikro bloginga izjavio je: "Dobivali smo informacije u stvarnom vremenu. Uvijek smo znali što se događa i nismo nervozno čekali pojavljivanje liječnika."

Umjesto ispijanja kava i napetog hodanja gore-dolje po čekaonici, članovi obitelji od sada gledaju u laptop i čitaju najnovije poruke putem Twittera.

Glasnogovornica klinike u američkoj saveznoj državi Iowa izjavila je da od davanja anestezije do povratka pacijenta u bolničku sobu liječnici članovima obitelji pošalju do 300 kratkih poruka.

"Imala sam osjećaj da sudjelujem na operaciji svog supruga što je na mene djelovalo vrlo umirujuće", rekla je supruga pacijenta koji je operiran u Detroitu.

Neke od poruka bile su:
- počinjemo s davanjem lokalne anestezije
- kirurg odstranjuje maligni tumor
- šivamo pacijenta
- sve je dobro prošlo, pacijent se vraća u sobu

Međutim, ukoliko bi došlo do ozbiljnih komplikacija tijekom operacije, slanje tweetova bi prestalo, a "lošu vijest" prenijela bi ipak stvarna osoba.

Iako su reakcije svih uključenih u proces tweetanja uglavnom pozitivne, neizvjesno je hoće li se Twitter od sada redovito koristiti kao komunikacijski kanal prilikom operacija.

24.09.2009. 14:10:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh