« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
IZBJEGNUTA EKOLOŠKA KATASTROFA?

Pronađene gljivice koje razgrađuju plastiku

Tim znanstvenika sa sveučilišta Yale pronašao je u Amazonskoj prašumi gljivice koje bi mogle spriječiti da se ugušimo u milijardi tona plastičnog otpada

Fotografija vijesti
Više o

smeće

,

plastika

,

razgradnja

,

zagađenje okoliša

,

gljivice

Svjetska ovisnost o plastičnoj ambalaži i ostalim proizvodima od sintetičkih materijala ozbiljno prijeti brojnim ekosustavima diljem planete. Umjetni materijali, obično napravljeni od petrokemijskih spojeva, su zbog kompleksnih kemijskih veza strahovito otporni na normalne, prirodne procese razgradnje.

Stručnjaci vjeruju da je od 50-ih godina prošlog stoljeće u prirodu bačeno oko milijardu tona plastičnog otpada kojemu će trebati od sto do tisuću godina da se u potpunosti razgradi.

No, izgleda da se u budućnosti ipak nećemo gušiti u nepreglednim hrpama plastičnih boca i vrećica zahvaljujući otkriću sveučilišta Yale za vrijeme ekspedicije u Amazonskoj prašumi. Naime, grupa studenata je među krošnjama tisućljetne prašume nabasala na gljivice koje mogu razgraditi poliuretane, polimere koji se najčešće koriste za proizvodnju plastičnih materijala.

"Endofite smo pronašli u korijenju biljaka u prašumi u Ekvadoru. Identificirali smo nekoliko organizama, uključujući gljivice pestalotiopsis microspora, koje mogu razgraditi poliuretane i koristiti ga kao izvor ugljika kada ih se uzgoji bez prisutnosti kisika", rekli su autori studije za stručni časopis Applied and Environmental Microbiology.

Znanstvenici vjeruju kako svaka od 300 tisuća vrsta biljaka skriva nekoliko različitih, unikatnih endofita, postoji velika šansa da među njima ima organizama koji mogu razgraditi ostale vrste plastike.      

18.05.2012. 13:17:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh