« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VELOCIRAPTOROV ROĐO

Pronađen savršeno očuvan fosil kostura nove vrste dinosaura

Znanstvenici su ostatke iskopali iz sedimenata koji datiraju iz doba Gornje krede u Unutrašnjoj Mongoliji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zootaxa)

Znanstvenici su otkrili novu vrstu dinosaura koja je bila blisko povezana sa strašnim velociraptorom. Ovaj je predator bio duljine od oko 1,8 metara, a pripadao je dromaeosauridima, obitelji dinosaura theropoda od kojih su potekle današnje ptice.

Znanstvenici su savršeno sačuvane ostatke njegova kostura pronašli sedimentima koji datiraju još od Gornje, odnosno Kasne krede u Unutrašnjoj Mongoliji.

Detalje o pronalasku iznijeli su u časopisu Zootaxa. Fosilizirani kostur bio je u gotovo savršenom stanju - s čitavim kandžama i zubima - iako je star između 65 do 145 milijuna godina. Iskapanja je predvodio Xing Xu s Kineske akademije znanosti iz Pekinga. On je s kolegama izolirao nekoliko distinktivnih karakteristika, naročito vilice i stopala, koje su jasne stavljale do znanja da se radi o dromaeosauridu, odnosno „gušteru koji trči".

Ovaj kompleksni predator dobio je i ime - Linheraptor exquisitus - i može se smatrati potpuno novim članom obitelji. „Linheraptor je po mnogim obilježjima vrlo sličan Velociraptoru", pišu znanstvenici dodajući kako ovaj dinosaur ipak nije najbliži srodnik Velociraptora u obitelji dromaeosaurida.

19.03.2010. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh