« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠTO NEMA SMISLA NEMA GA

Nije dobro imati bivše među prijateljima na Facebooku

Iako je svima jasno da su bivši bivši, mnogi ljudi još uvijek održavaju kontakte s njima što je u redu ako ste samci - no novom partneru to se neće dopasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Facebook

,

veze

,

ljubavni odnosi

,

bivši

Čini se logičnim, ali kad to kažu i stručnjaci iz područja, stvar poprima još ozbiljniju dimenziju - biti internetski prijatelj s bivšim ljubavnikom, supružnikom, simpatijom i intimnim partnerom bilo koje vrste štetno je za vašu trenutnu ili buduću vezu.

Društvene mreže i raznorazni servisi sve su više integrirani u naš svakodnevni stvarni život pa tako bivši postaju sve relevantnijim problemom, naročito zahvaljujući Facebooku. John Aiken, spisatelj i stručnjak za veze, kaže kako je sasvim u redu imati bivše partnere među prijateljima ako ste samci. No, kad započnete novu vezu došlo je vrijeme za malo opreznije korake. „Morate uzeti u obzir to u kolikoj mjeri kontaktirate s njima, oblik intimnih detalja koje međusobno razmjenjujete i vrstu fotografija koje dijelite", kaže Aiken.

On savjetuje ljudima koji su u ovakvom položaju da odrede jasne granice u odnosima s bivšima i da uvijek na prvo mjesto stave trenutnog partnera. Čak i ako to znači brisanje bivših s popisa prijatelja. Najbolje je da to učinite odmah na početku nove veze i izbjegnete nepotrebne probleme i nesuglasice. Na taj ćete način novom partneru staviti do znanja da je najvažniji, savjetuje Aiken. Logika je jasna - možda vi i jeste zadovoljni odnosom s bivšima kojeg imate preko interneta, ali druga strana, odnosno vaš trenutni partner može se osjećati ugroženo, ljubomorno i strahovati da ćete kad-tad obnoviti stare veze te da bivše uvijek imate kao neku vrstu 'rezerve'. S tim s slaže i Sally-Anne McCormack, klinička psihologinja iz Melbournea u Australiji, koja tvrdi da prijateljevanje s bivšima preko interneta ima mnogo zamki i nedostataka koji mogu rezultirati isključivo negativnim posljedicama.

„Biti prijatelj s bivšima kod nekih možda i funkcionira, no mora postojati oprez sa obje strane. Ako činjenica da (internetsko op. a.) prijateljstvo nekoga sprječava u normalnom nastavku života to onda nije zdravo", kaže McCormack. Na kraju krajeva, zašto uopće imati bivše među prijateljima? To je paradoksalno samo po sebi.

19.03.2010. 11:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh