« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RODOSLOVNO STABLO

Najbolji čovjekov prijatelj potječe s Bliskog istoka

Biolozi su otkrili kako su psi genetski sličniji bliskoistočnim sivim vukovima nego bilo kojoj drugoj vučjoj populaciji na svijetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

vukovi

,

psi

,

Bliski istok

,

evolucija

Haskiji, ovčari, terijeri ili psi mješanci - svi današnji psi potomci su vukova koji su najvjerojatnije živjeli na Bliskom istoku, a ne u Europi ili Aziji kako se dosad pretpostavljalo, pokazuje studija objavljena u britanskom znanstvenom časopisu Nature.

"Čini se da su psi genetski sličniji bliskoistočnim sivim vukovima nego bilo kojoj drugoj vučjoj populaciji na svijetu", rekao je jedan od autora studije Robert Wayne, profesor evolucijske biologije s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu.

Znanstvenici su izdvojili genetski kod više od 900 pasa iz 85 pasmina te 200 divljih sivih vukova, uključujući vukove iz Sjeverne Amerike, Europe, Bliskog istoka i istočne Azije.

Analizirali su više od 48.000 pojedinačnih genetskih markera tražeći sličnosti koje bi im omogućile izradu psećeg "rodoslovnog stabla".

To stablo, utvrdili su stručnjaci, ima korijene na Bliskom istoku što se poklapa s dokazima iz fosiliziranih ostataka pasa pronađenih na tome području i starih 13.000 godina.

Arheolozi su dugo smatrali da su se prvi seljaci i poljoprivrednici civilizacija "Plodnog polumjeseca" počeli koristiti domaćim psima radi zaštite stoke i domova od grabežljivaca. Vjeruje se da su istim putem krenule i mačke koje su bliskoistočnim seljacima služile za borbu protiv miševa i štakora.

Ti zaključci, međutim, u suprotnosti su s genomskim istraživanjima koja su ukazivala da psi potječu iz istočne Azije. No, ona su se temeljila na malome uzorku genoma, u mitohondrijima, i nisu davala širu sliku, tvrdi Wayne.

Njegovo istraživanje također je pokazalo da je 80 posto psećih pasmina nastalo u nekoliko proteklih stoljeća, iako njihovo DNK podrijetlo ide tisućama godina unatrag. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 16:43:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh