« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Promijenite raspoloženje na bolje prehranom

Dosta vam je svega? Vrijeme je za promjenu prehrane, i to na način da počnete unositi namirnice koje podižu raspoloženje, a zdrave su

Orašasti plodovi podižu raspoloženje
Orašasti plodovi podižu raspoloženje (Arhiva)
Više o

dobro raspoloženje

,

prehrana

,

namirnice

,

raspoloženje

Raspoloženje ponekad nije lako promijeniti nabolje - jednostavno smo u takvoj situaciji da nije dovoljno reći sam sebi da ćemo se osjećati bolje, treba nam pomoć, a tu je po običaju priroda i njeni plodovi.

Naime, ako ste, kako bi se reklo, down - fali vam triptofana koji vas može brzo ubaciti u pozitivnije razmišljanje. Triptofan je esencijalna aminokiselina (u ljudskoj prehrani). Ljudi ne mogu sami napraviti triptofan u tijelima, pa ga moramo unositi kroz prehranu. Srećom, triptofan se može naći u hrani, dok serotonin ne može.

Zdrava i uravnotežena prehrana važan je način za podršku mentalnom i tjelesnom zdravlju. Izvore triptofana u prehrani mogu imati i pozitivne učinke na energiju, raspoloženje i spavanje.

Stoga, evo osam namirnica koji su dobri izvori triptofana:

Jaja - neki načini kuhanja i pripreme jaja su zdraviji od drugih. Prženje jaje dodaje puno masnoća, što ga čini manje zdravom opcijom. Najbolje je kuhanje.

Losos - ova masna riba je također odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje. Te masne kiseline mogu pomoći u jačanju kostiju kosti, zdravoj koži i dobrom vidu. Losos je također izvor vitamina D, koji je bitan za snažne kosti i zube i zdrave mišiće. Vegani i vegetarijanci mogu dobiti omega-3 od sjemenki bundeve, oraha i soje.

Mlijeko - također i dobar izvor kalcija, koji pomaže u izgradnji zdravih kostiju i zuba.

Orašasti plodovi - odličan izvor bjelančevina, zdravih masti i vlakana.

Perad - uključuje piletinu, puricu i gusku. Nemasna perad, kao što su pileća prsa, obično će biti visoka u bjelančevinama i niska u masnoćama.

Proizvodi od soje - proizvodi kao što su tofu, sojino mlijeko ili umak od soje, izvor su triptofana. To može biti dobar izbor za vegetarijance i vegane.

Sjemenke - ne sadrže toliko triptofana poput masne ribe, peradi ili jaja. Međutim, one su dobar izvor triptofana i proteina za vegetarijance i vegane.

Špinat - tamno zeleno lisnato povrće, kao što je špinat, izvor je triptofana. Špinat je također dobar izvor željeza. Željezo pomaže tijelu da stvori zdrave crvene krvne stanice. Nedostatak željeza u prehrani može dovesti do anemije, niske energije ili poteškoća s disanjem.

04.08.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh