« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
MMMM

Sreća radi tri divne stvari našem tijelu

Taj jedinstveni osjećaj 'kuha' se u našem mozgu, a iako je mi osjećamo kroz suze radosnice ili smijeh, neurotransmiteri šalji poruke i određenim dijelovima našeg tijela

Evo što se zapravo događa kad smo sretni
Evo što se zapravo događa kad smo sretni (Arhiva)
Više o

sreća

,

reakcije

,

tijelo

Sreća je predivan osjećaj bez obzira kako smo došli do njega - jesmo li pojeli neku obožavanu slasticu, poljubili osobu koju već dugo želimu u naručju ili sse zaručili.

Taj jedinstveni osjećaj 'kuha' se u našem mozgu, a iako je mi osjećamo kroz suze radosnice ili smijeh, neurotransmiteri šalji poruke i određenim dijelovima našeg tijela. 

Upravo ti neurotransmiteri odgovorni su za sve procese i osjećaje u tijelu pa tako sreća ima i dokazane pozitivne učinke na naše tijelo. 

  • potiče zdraviji način života
  • ojačava imunitet
  • bori se sa stresom i bolovima
  • potiče dugovječnost

Evo kako ta sreća ide kroz tijelo i koje fizičke učinke ostavlja na organe. 

1. Mozak

Mozak je odgovoran za gotovo svaku našu emociju, a ta ista emocija utječe na naš mozak. Različiti djelovi mozga odgovorni su za određene osjećaje, upozorava doktorca Diana Samuel za Healthline: "Primjerice, prednji režanj 'nagleda' vaše emotivno stanje, a talamus određuje kako ćete reagirati na koju emociju."

U mozgu se, kada smo sretni, otpuštaju hormon dopamin i serotonin, a zatim mozak dalje šalje signale tijelu. 

2. Krvožilni sustav

Jeste li primijetili da ste posebno sretni, kada vam se lice zacrveni i srce ubrza? To je tipična reakcija vašeg tijela na sreću, a ključan je krvožilni sustav. Na njega sreća može imati različite utjecaje, kaže doktorica Samuel, pa je moguće da se zacrvenite li da vam tijelo promijeni temperaturu. 

3. Autonomni živčani sustav

Autonomni sustav zadužen je za sve proces koji se u tijelu događaju bez vašeg 'pristanka' odnosno bez da se vi morate truditi. To su procesi poput disanja, probavljanja ili širenja zjenice. 

I autonomni živčani sustav dolazi pod utjecaj sreće pa se tako disanje ubrzava u nekoj situaciji ili se usporava u opuštajućim situacijama poput šetnje šumom. Osim toga, zjenice se šire za vrijeme seksualnog uzbuđenja. 

Može doći i do pretjersnog znojenjs ili nskupljanja sline, a sve je to rezultat utjecaja sreće na autonomni sustav. 

Možemo li prevariti tijelo da misli da smo sretni? 

Doktorica Samuel tvrdi da možemo, a jednostavnije je nego što se čini. 

Lažan osmijeh može prevariti tijelo odnosno mozak da uspori rad srca, poboljša raspoloženje i smanji stres. 

Isti 'prevarantski' učinak može imati vježbanje. Za vrijeme vježbanja otpušta se endorfin koji se zadužen za dobro raspoloženje pa je tako vježbanje izuzetan način da se borite protiv tjeskobe. 

Sreću možete, znanstveno gledajući, izazvati malim stvarima. Vaše će tijelo regirati sretno na maženje ljubimaca, ljubljenje, hodanje na svježem zraku pa čak i smijanjem na silu. 

03.08.2018. 18:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh