« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
PAMETNO

Promijenite pozadinsko svjetlo smartphona navečer

Pametni telefoni, tableti i elektroničke knjige trebali bi imati automatsku postavku za "korištenje navečer", kako svojom svjetlošću ne bi narušavali kvalitetu sna korisnika

Ako već nosite mobitel u krevet ...
Ako već nosite mobitel u krevet ... (Shutterstock)
Više o

smartphone

,

pametni telefoni

,

plavo svjetlo

,

pozadinsko svjetlo

Pametni telefoni i ostali gadgeti trebali bi imati posebne postavke za korištenje navečer kako njihovo plavo svjetlo ne bi ometalo san.

Gringras je sudjelovao u istraživanju o utjecaju svjetlosti koju emitiraju gadgeti na san njihovih korisnika. On i kolege mišljenja su da bi postavke na tim aparatima trebale nuditi mogućnost smanjenja intenziteta plave svjetlosti koja negativno utječe na prirodan tjelesni sat, održavajući osobu budnom dulje nego što to nalaže njezin biološki sat. Pritom je osobito mislio na djecu i mlade, piše Independent.

Profesor smatra i da bi proizvođači gadgeta trebali biti odgovorniji prema svojim korisnicima. Kaže kako mu se čini da je kod svakog novog modela "svjetlost sve intenzivnija i plavija". Među njima su iPad Air, Kindle Paperweight prve generacije i iPhone 5s.U ljudskom se organizmu u mraku proizvodi hormon melatonin ili hormon spavanja, koji smanjuje razinu kotrizola, hormona stresa, smiruje ga i priprema za san.

Neke valne duljine svjetlosti poput plavo-zelenih koje se nalaze na kraju spektra, prekidaju proces lučenja melatonina. Britanski znanstvenici su zaključili da su novi gadgeti veći, da emitiraju više svjetlosti, da im je razina kontrasta snažnija te da emitiraju sve intenzivniju plavičastu svjetlost.

"To je odlična stvar kada se koristi po danu, ali vrlo štetna za upotrebu navečer jer narušava prirodan biološki sat zbog čega djeca ostaju budna još bar sat vremena", kaže Gringras dodajući da zna kako su neki proizvođači kod određenih aplikacija poveli računa o automatskoj promjeni svjetlosti na aparatu s obzirom na doba dana, odnosno večeri.

"Nije dovoljno djetetu samo kazati da ne smije pretjerano dugo koristiti gadget prije spavanja, uz opravdanje da tako nalaže moderan način življenja. Proizvođači moraju biti odgovorniji i zaštititi svoje korisnike", smatra prof. Gringras te sugerira promjenu zelenih i plavih svjetlosnih tonova u žute i crvene te smanjenje intenziteta pozadinskog svjetla na zaslonima. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Public Health.

17.11.2015. 13:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh