« Život
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
KAKAV JE VAŠ?

U kakvom uredu radite? Pazite da vas ne - zaglupi

Koravak u zatvorenom prostoru, a osobito u klasičnim uredima, nas zaglupljuje, a uzrok za to je specifično zagađenje zraka unutar poslovnih zgrada

Neka ured bude što zeleniji u svakom smislu
Neka ured bude što zeleniji u svakom smislu (Shutterstock)
Više o

posao

,

ured

,

radno vrijeme

,

zaglupljivanje

Radno mjesto mora imati ne samo ugodnu atmosferu među zaposlenicima, već i neke druge pretpostavke kako bi se zaposlenici dobro osjećali, a zanimljivo istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da je klasičnim uredima odzvonilo - oni, naime, zaglupljuju zaposlenike.

Više je razloga za taj zaključak, a prvi je da zaposleni u zatvorenom prostoru provode 92 posto vremena, a drugi je da nas taj boravak u zatvorenom prostoru, a osobito u klasičnim uredima, zaglupljuje. Uzrok za to je specifično zagađenje zraka unutar poslovnih zgrada.

Uz to, čak i dopuštene razine ugljikova dioksida i organskih česticaraspršenih u zraku mogu ozbiljno narušiti naše mentalne funkcije.

Najčešće je provjetravanje u takvim zgradama je loše, a štetne kemikalije vrebaju odasvud - iz zidova, plastičnih podova, novina, namještaja, boja, zastora, osvježivača zraka, sredstava za čišćenje, kozmetike, tepiha... Riječ je uglavnom o kemikalijama koje hlape na sobnoj temperaturi. Ponekad u tim zatvorenim prostorima zagađenje može biti i do 100 veće nego na otvorenom prostoru.

Istraživanje je podijelilo zaposlenike po različitim vrstama ureda koje su mijenjali svakih par dana, a krajem dana su ih ocjenjivali putem računalnog testat koji je mjerio devet različitih područja neophodnih za dobro funkcioniranje na poslu.

Rezultati kognitivnih testova u zelenim uredima bili su 61 posto bolji nego u konvencionalnima, a u uredima s oznakom "zeleni+" ti rezultati su u prosjeku bili 101 posto bolji.

Pri procesuiranju informacija rezultati su u zelenim uredima biti 172, a u zelenim+ 299 posto bolji. U planiranju strategija bili su bolji za 183, odnosno 288 posto.

Zaključak znanstvenika je jednoglasan - zagađenje zraka specifično za uredske prostore značajno narušava naš radni učinak i uspješnost.

Osim toga, rezultati su pokazli da prirodno provjetravanje tih prostora značajno poboljšava kognitivne funkcije, a treći je da zeleni uredi u vrlo velikoj mjeri pridonose očuvanju zdravlja zaposlenih.

Poslodavcima se šalje racionalna poruka - investicija u zeleni radni prostor itekako se isplati i da će novac biti vraćen u kratkom roku zato što će radnici biti produktivniji, zdraviji i zadovoljniji. 

16.11.2015. 13:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh