« Život
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
EH, DA ...

Otkaz donosi bolesti

Osobama koje dobiju otkaz prijeti veći rizik za bolesti srca, hipertenziju, pa čak i artritis, pokazalo je dugotrajno istraživanje

Otkaz je katastrofa za zdravlje
Otkaz je katastrofa za zdravlje (Shutterstock)
Više o

otkaz

,

bolesti

Otkaz u ova nesigurna vremena nije ništa čudno, dapače, postao je na žalost uobičajena pojava, pa ne čudi da je provedeno istraživanje o posljedicama otkaza na zdravlje.

Istraživači sa State University of New York su u razdoblju od 5 godina prikupljali podatke od 8000 osoba različitih zanimanja i zaposlenja.

Pokazalo se kako ispitanici koji su iz bilo kojeg razloga izgubili radno mjesto imaju u prosjeku 83% veći rizik da će nakon toga početi patiti od neke zdravstvene poteškoće, objavio je stručni časopis Demography.

Posebice se to odnosilo na rizik za bolesti srca, povišeni krvni tlak i artritis koji je kod otpuštenih ispitanika bio dvostruko veći nego kod ispitanika iste životne dobi koji su zadržali svoja radna mjesta.

Na povećanje rizika nije utjecalo ni zanimanje ni stupanj obrazovanja ispitanika, dodaju znanstvenici.

Po njihovim riječima, dobivene rezultate je moguće objasniti negativnim utjecajem stresa, ali i većim izgledima za usvajanje nezdravih životnih navika nakon gubitka posla

 

18.11.2015. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh