« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
URBANI ŽIVOT

Prometna buka šteti zdravlju mladih

Utjecaj cestovne buke na zdravlje zabilježen je kod svih dobnih skupina no najveće probleme uzrokuje mladim i sredovječnim osobama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

promet

,

stres

,

buka

,

hipertenzija

,

prometna buka

Istraživači koji rade za BioMed Central u svom listu Environmental Health objavili su kako poslijednja istraživanja ukazuju na to da ljudi koji su dugo izloženi prometnoj buci imaju veću vjerojatnost razvijanja problema hipertenzije.

U studiji koja je proučavala učinke života u blizini bučnih prometnica sudjelovali su i znanstvenici iz švedske sveučilišne bolnice Lund. U izvješću koje su sastavili naglašava se kako je promet najvažniji izvor buke koju proizvodi moderno društvo, prenosi Science Daily.

Istraživanje je zaključilo kako, uz dobro poznati utjecaj na sluh, buka utječe i na promjene krvnog tlaka, rada srca i razine hormona stresa. U pogledu krvnog tlaka utvrđeno je kako se izloženost buci iznad 60 dB dovodi u vezu s hipertenzijom kod relativno mlađih i sredovječnih ljudi, što dugoročno višestruko povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje švedskih znanstvenika obuhvatilo je nešto manje od 28 tisuća osoba s juga Švedske i povezalo podatke o njihovom zdravstvenom stanju s blizinom prebivališta bučnim cestama.

Kod svih dobnih skupina zabilježen je umjeren utjecaj na zdravlje cestovne buke snage do 60 dB, no kod snažnije buke utvrđeni su izraženi problemi isključivo kod mlađih i sredovječnih osoba. Kod starijih od 60 godina nisu zabilježeni izraženiji utjecaji na zdravlje.

Znastvenicima još nije u potpunosti poznato zašto buka ne utječe na starije osobe, no smatraju kako se vjerojatno radi o 'povišenoj toleranciji na buku' koju stariji razviju tijekom života. Kao mogućnost su spomenuli i relativno malen utjecaj buke na opću zdravstvenu sliku starije populacije, no uz to su upozorili i kako je danas približno 30 posto stanovnika Europske unije danonoćno izloženo prometnoj buci koja prelazi 55 dB, a taj broj je u stalnom porastu.

20.09.2009. 15:55:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh