« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
ŠTO VAM JE NA MENIJU?

Proljetna superhrana - I. dio

Jeste li znali da šparoge spadaju u namirnice s najvećim udjelom glutationa, jednog od najvažnijeg antikancerogena? Eto zašto je to jedna od supernamirnica

Šparoge su superhrana
Šparoge su superhrana (Deviantart)
Više o

borovnice

,

avokado

,

šparoge

,

artičoke

,

fava grah

Stiglo je proljeće, što je na meniju? Ako su artičoke, šparoge, avokado, borovnice i fava grah, znajte da ste se donijeli pravi odabir.

Artičoke

Istraživanja su pokazala da artičoke sadrže visoke količine antiksidansa u obliku fitonutrijenata. Artičoke su u tom kontekstu u samom vrhu najbogatijeg povrća. Među moćnim fitonutrijentima su cinarin i silimarin koji imaju snažno djelovanje na jetra - stoga nije slučajnost da se artičoke spominju u kontekstu liječenja jetara i  mamurluka.

Jedna velika artičoka sadrži 25 kalorija, nema masnoće, ima oko 170 miligrama kalija i dobar je izvor vitamina C, folne kiseline, magnezija i ima oko 6 dijetetskih vlakana što je oko 25 posto dnevno preporučene doze.

Šparoge

Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, šparoge spadaju u namirnice s najvećim udjelom glutationa, jednog od najvažnijeg antikancerogena. Bogate su vitaminima A i C, koji također imaju važnu ulogu u prevenciji raka, kao i selenijem. Oko 150 grama šparoga ima samo 20 kalorija, pruža oko 60 posto dnevno preporučene količine folacina koji je važan za izgradnji krvnih stanica te rast u prevenciju bolesti jetara. Sadrže kalij, vlakna, tijamin, vitamin B6 i mnogo rutina koji jača stjenke krvnih žila.

Avokado

Hranjiv, kremast, ukusan i ima oko 30 grama masnoće po komadu. Ali to nije razlog da ga izbjegavate. Nutricionisti uvjeravaju da ta masnoća u biti smanjuje kolesterol, a to potvrđuje i istraživanje objavljeno u Arhivima medicinskih istraživanja (45 volontera koji su sedam dana svakodnevno jeli avokado snizili su kolesterol u krvi za 17 posto, a snizili su i razinu triglicerida i loše masnoće koji povećavaju rizik od srčanih problema.

Pun je beta-sitosterola, prirodne tvari koja snižava kolesterol.

Borovnice

Prepune su antioksidansa i fitoflavonoida, kalija i vitamina C. Dobre su u prevenciji raka. Također sadrže antocijaninske pigmente koji navodno imaju sposobnost zadržavanja raka u kritičnim stadijima širenja i proliferacije. Tanini pronađeni u borovnicama, kako piše u Časopisu za biokemiju i biologiju stanice iz 2005. godine, poprilično su aktivni u snižavanju razine proteina koji potiče metastazu raka.

Pored borbe s rakom, borovnice usporavaju Alzheimerovu bolest, bore se sa srčanim problemima, očnim problemima i infekcijama urinarnog trakta.

Fava grah

Veliki, debeli kremasti fava grah je prepun vlakana, željeza, nema kolesterola i ima jako malo masnoće. Sadrži L-dopa (L-dihidroksifenilalanin), sastojak koji se upotrebljava u lijekovima za Parkinsonovu bolest. Grah smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

02.04.2013. 13:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh