« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ADIO BRIGE

Progutajte pilulu i rješite se stresa zauvijek

Pilula koja uklanja stres uskoro bi se mogla pojaviti nakon što su znanstvenici proučili kemiju mozga koja pretvara zdravu dozu straha u anksioznost ili depresiju

Fotografija vijesti
Više o

depresija

,

stres

,

anksioznost

,

pilula

Ovo otkriće znanstvenika sa Sveučilišta Leicester može dovesti do pilule koja bi mogla poništiti stanja uzrokovana stresom prije nego što se pojave. To je drugačije od antidepresiva, koji je prepisuju samo kada se stanje pacijenta pogorša. Također bi se mogle razviti metode liječenja koje bi funkcionirale kad postojeći lijekovi više nemaju učinka.

Istraživanja su ukazala na protein neuropsin, koji proizvodi amigdala, inače moždani centar za strah. Tijekom stresa, mozak proizvodi neuropsin, a to potiče seriju kemijskih reakcija koje rezultiraju osjećajem anksioznosti i depresije. Blokiranje ovog proteina kod miševa zaustavilo je ispoljavanje anksioznosti u stresnim situacijama. Istraživači su optimistični te smatraju kako je isti proces moguće primijeniti i na ljudima.

Svaka peta osoba iskusi neki oblik poremećaja anksioznosti tijekom života. Istraživači dodaju: "Poremećaji uzrokovani stresom utječu na veliki postotak populacije te imaju jak osobni, socijalni i ekonomski utjecaj. Već otprije je poznato kako su neke osobe podložnije utjecajima stresa u odnosu na druge. Premda većina ljudi ima neki oblik traumatskog iskustva, samo neki razviju poremećaje poput depresije, anksioznosti i PTSP-a. Razlozi za to nisu još uvijek sasvim jasni."

21.04.2011. 11:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh