« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ISTRAŽIVANJA

Produžite život za tri godine vježbajući 15 minuta dnevno

Dvije različite studije dale su gotovo identične rezultate, pa bi stvarno bilo dobro dići se iz fotelje i baciti na vježbanje

Manje televizije, više vježbe i živjet ćete dulje
Više o

zdrav život

,

vježbe za zdrav život

,

očekivana životna dob

,

štetnost televizije

Petnaest minuta vježbanja dnevno može produljiti očekivanu životnu dob za tri godine dok ga gledanje televizije šest sati dnevno može skratiti za pet godina, pokazale su dvije nove studije objavljene u utorak, prenosi Hina.

Upozorenja o rizicima sjedilačkog načina života nisu nova, ali dvije najnovije studije, provedene na Tajvanu i u Australiji i objavljene u dva britanska medicinska časopisa, Lancet i British Journal of Sports Medicine, točno preciziraju rizike.

Na Tajvanu, 400.000 dobrovoljaca koji su bili podijeljeni u pet kategorija - oni koji uopće ne vježbaju, malo vježbaju, srednje su aktivni, aktivni i vrlo aktivni - bili su predmet promatranja od 1996. do 2008.

Timovi nacionalnog Instituta za medicinska istraživanja s Tajvana i tajvanskog Nacionalnog sveučilišta za sport usporedili su osobe koje su vježbale s onima koje su se tog zdravog hobija u potpunosti suzdržavale.

Rezultati: oni koji su vježbali 15 minuta dnevno smanjili su rizik opće smrtnosti za 14 posto, a rizik od raka za 10 posto. Istovremeno su povećali očekivanu životnu dob za tri godine. Rezultati se odnose jednako na žene i muškarce svih dobi, kao i na osobe s krvožilnim rizicima.

Kod osoba koje se nisu bavile nikakvom tjelesnom aktivnošću utvrđen je povećan rizik smrti za 17 posto, u usporedbi sa skupinom koja je malo vježbala.

Paralelno se na sveučilištu u Queenslandu u Australiji vodila studija kojom je ustanovljeno da šest sati gledanja televizije dnevno smanjuje očekivanu životnu dob za pet godina, i to upravo zbog manjka tjelesne aktivnosti kao posljedice neprekidnog gledanja u ekran.

16.08.2011. 08:13:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh