« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
AHA!

Produžite život orasima i kikirikijem

Orašasti plodovi imaju mnoge blagotvorne učinke na zdravlje, pa ne čudi podatak da svakodnevna konzumacija smanjuje rizik od prerane smrti čak za četvrtinu

Orasi i kikiriki sjajni su za zdravlje
Orasi i kikiriki sjajni su za zdravlje (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kikiriki

,

orasi

Želite živjeti duže i zdravije? Počnite svaki dan jesti 10 grama oraha i kikirikija i smanjit ćete rizik od prerane smrti za čak 23 posto, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Maastrictu.

Već su prijašnja istraživanja ukazivala na vezu između oraha i kardiovaskularnih bolesti, ali ovo je prva koja je nedvojbeno potvrdila taj odnos.No, to se ne može reći i za maslac od kikirikija koji je slan i masan, upozoravaju stručnjaci.

Rizik od prerane smrti zbog karcinoma, dijabetesa, respiratornih i neurodegenerativnih bolesti bio je manji među onima koji su jeli orahe ili kikiriki, pokazalo je istraživanje.

Profesor Piet van den Brandt, koji je vodio studiju objavljenu u znanstvenom časopisu International Journal of Epidemiology, kaže: "Izvanredno je otkriće da je još niži rizik uočen već kod konzumacije 15 grama oraha ili kikirikija dnevno".

Stručnjaci su prilikom istraživanja uzeli u obzir činjenicu da su oni koji su jeli orahe ili kikiriki konzumirali i više voća i povrća te da su žene koje su jele orahe ili kikiriki bile mršavije.

11.07.2015. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh