« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
MIRISI ZDRAVLJA

Prirodni mirisi protiv bolova, napada gladi i slabog libida

Njuhom možemo riješiti više problema nego što se čini; saznajte uz koje se mirise možete osjećati bolje

Miris
Miris (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

mirisi

,

mršavljenje

,

aromaterapija

,

libido

,

lavanda

,

ružmarin

Prosječan čovjek može raspoznati na tisuće različitih mirisa, a njuh nam je 10.000 puta bolje razvijen od okusa. Receptori mirisa informacije odmah prosljeđuju mozgu i tako mogu utjecati na neke osnovne osobine poput agresivnosti, osjećaja gladi ili raznih bolova.

Protiv napadaja gladi - zelena jabuka, banana, mente ili najdraži miris
Istraživanje je pokazalo da su pretile osobe koje su u trenutku napada gladi pored sebe imale miris banane, zelene jabuke, mente ili svoj omiljeni miris izgubile više kilograma od ispitanika koji nisu polagali pozornost na mirise.

Za smirenje - naranča ili lavanda
Jedna skupina ispitanika istraživanja provedenog u Aziji snifala je lavandu ili naranču, dok drugima na raspolaganje nije stavljen niti jedan miris. Uspostavilo se da su osobe koje su snifale nakon eksperimenta bile mirnije, pozitivnije i manje tjeskobne.

>>Ljubav nije dovoljna - DNA test i mirisi otkrivaju onog pravog

Za učenje - ružmarin
Na Sveučilištu Northumbria u Velikoj Britaniji provedeno je istraživanje na studentima koji su se spremali za isti ispit. Skupina od 48 studenata koji su postigli najbolje rezultate na ispitu za vrijeme učenja je povremeno snifala ružmarinovo ulje koje pospješuje pamćenje i koncentraciju.

Protiv glavobolje - lavanda ili menta
Učinkovitost mirisa lavande i mente na suzbijanje glavobolje potvrđena je u brojnim istraživanjima. Pacijenti koji su sudjelovali u istraživanju u New Yorku trebali su uz lavandu manje morfija, a njemački znanstvenici u više su navrata potvrdili djelovanje mente. Sljedeći puta kad vas zaboli glava, prvo posegnite za lavandom ili mentom, a tek onda za tabletom.

Za libido - baby puder, krastavac i slatki korijen
Želite partnericu odvući u krevet ali joj je u posljednje vrijeme slab libido? Dokazano je da miris baby pudera, krastavca i slatkog korijena (sladića) napaljuje žene - povećava prokrvljenost vagine za do 13%. 

Za dubok san - lavanda
Pomaže osobama koje pate od lakših oblika nesanice te pospješuje san. Ako ste nervozni i imate problema sa spavanjem, stavite na jastučnicu nekoliko kapi lavandinog ulja. 

26.06.2011. 10:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh