Priroda nam daje sve što nam treba
Poznati britanski kuhar Jamie Oliver priča o novoj knjizi ‘Jamie at Home’
U novoj TV emisiji i knjizi naziva ‘Jamie at Home’, najpoznatiji britanski kuhar Jamie Oliver predstavlja javnosti jednostavne recepte koji se, kako sam kaže, nalaze na svakom koraku. Potrebno je samo malo prirode, malo vremena i malo ljubavi. Jela o kojima Oliver priča u svojoj knjizi lako je prirediti, a svojim okusom oduševljavaju i najkritičnije gurmane. Uz to, vodeći nas kroz 100 zanimljivih recepata, Jamie govori i o posljednjim gastronomskim trendovima poput uzgoja biljaka i začinskih trava, organske hrane i pronalaženja životne ravnoteže putem prehrane.
Jamie Oliver je vlasnik lanca restorana Fifteen
U svojoj domovini, ali i u cijelom svijetu, ovaj je simpatični kuhar poznat kao izrazito pristupačna i jednostavna osoba koja se proslavila emisijom ‘Goli kuhar’. Nakon toga, Oliver je u Londonu otvorio restoran Fifteen u kojem svakodnevno prenosi svoj talent i znanje onima kojima je, kao i njemu, hrana ljubav, ali i profesija. Bio je i dio projekta ‘Promjena jelovnika u britanskim školama’ gdje je pokušao najmlađima približiti zdravu prehranu i odviknuti ih od obroka koji sve češće uključuju nezdrave namirnice poput čipsa, čokolade i gaziranih pića. Iako je pun energije, Jamie priznaje kako je inspiraciju za novu knjigu pronašao upravo u - kroničnom umoru.
Povraćanjem do povrća
Cijeli dan kuham u restoranu, a nakon toga kuham na televiziji - kaže 32-godišnji Britanac dodajući kako je ubrzani način života svakodnevica svakog modernog pojedinca.
- Zato sam i napisao ovu knjigu kako bih takvim ljudima poručio da kuhanje ne mora biti naporno. Tajna je u tome da iščupate nešto iz zemlje i skuhate. Dobit ćete jednostavan i zdrav obrok - kaže Oliver.
U knjizi i novoj emisiji vidljivo se odražava Oliverova želja da što više vremena provodi doma sa svojom obitelji, a istovremeno se jasno očituje i njegova želja da svijetu poruči kako je budućnost u zdravoj, organskoj hrani. U svakoj epizodi tako predstavlja recepte za zdrave obroke. Svi sastojci su domaći, uzgojeni u njegovom vrtu u Essexu. Gledateljima pokazuje kako od tih sastojaka napraviti ukusno jelo i kako sve te namirnice iskombinirati s već tradicionalnim jelima. Najbolje od svega je što je cijela ta gastro avantura gotova za manje od jednog sata.
U novoj knjizi vidljivo se odražava Oliverova želja da što više vremena provodi kod kuće sa svojom obitelji, a istovremeno se jasno očituje i njegova želja da svijetu poruči kako je budućnost u zdravoj, organskoj hrani.
- Najlakše je zasaditi salatu jer ona već za nekoliko tjedana bude zrela za branje. Svojim gledateljima nudim uvid u cijeli taj proces. Imaju priliku vidjeti kako nešto sadim, berem i na kraju od toga napravim sjajno jelo. Nadam se da će ljudi kada vide mene kako sve to radim reći: ‘Pa ako ovaj može, možemo i mi.’ Nadalje, Oliver predlaže sadnju salate, krumpira i graha u organskim vrećicama. Povrće se, prema njegovu mišljenju, može saditi bilo gdje.
- Sve se može zasaditi na tlu koje je kvalitetno i kojeg obasjava sunce. Primjerice, neki dan sam napravio totalno otkačenu pizzu za svog prijatelja Petera i napili smo se. Nije mogao uopće hodati, a ispovraćao je cijelo dvorište. Nakon tri mjeseca, izrasle su rajčice po cijelom vrtu. Čudesno! Ali, to je priroda, to je njezina čar. Zato, odite van na pizzu, napijte se, a zatm se dobro ‘izrigajte’ po vrtu. Tko zna, za nekoliko mjeseci možda zemlja izlegne jaje - šaljiv je Oliver. Na žalost, Oliver je prezaposlen da bi napisao knjigu o novom ‘zdravo-pijanom’ kuhanju. Nedavno je bio jedan od tri suca u novoj emisiji Oprah Winfrey ‘The Big Give’ u kojoj su svaki tjedan pred deset natjecatelja postavljeni izazovi da naprave nešto humano za neku specifičnu osobu, zajednicu ili obitelj. Svaki tjedan ispadne jedan, a pobjednik doma odlazi kući s milijun dolara.
Skromnost prije svega
- Poanta showa je da ne moraš imati puno novca kako bi nešto promijenio - pojašnjava Oliver. I zaista, Oprah nije mogla izabrati relevantnijeg sudca od Jamiea Olivera. On je pravi primjer kako se bez puno novca može uspjeti.
Prošlo je deset godina otkad je na televiziji debitirao sa svojom emsijom ‘Goli kuhar’. Iako je već tada postao popularan, njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom kada je otvorio Fifteen, omiljeni restoran mladih Britanaca koji su željni zdrave i ukusne hrane. Nakon toga je sudjelovao u projektu ‘Promjena školskih obroka’ u kojoj je privikavao djecu i učitelje na zdrave obroke. Kao rezultat kampanje britanska vlada uložila je dodatnih 280 milijuna kako bi se poboljšao jelovnik u školama diljem zemlje.
“Sve radim iz ljubavi, a jedina mi je životna želja putovati po Indiji i skupljati recepte. Želim putovati, učiti i pomagati ljudima ako mogu.”
Jamie Oliver
kuhar
Nakon toga, uslijedila je turneja po Italiji dok je predstavljao svoju knjigu ‘Jamie’s Great Italian Escape’, a sada je na red došla i ova ‘kućna’ knjiga. I dok se drugi kuhari brinu o tome kako se obogatiti osnivajući diljem svijeta svoje restorane, Jamiea za to uopće nije briga. On sve radi iz ljubavi prema hrani, a u toj misiji vodi ga nevjerojatna strast. Osim što snima TV emisije, piše knjige i kolumne, pojavljuje se i u reklamama za britanski lanac supermarketa Sainsbury’s. U tijeku su i zadnje pripreme za otvaranje novog restorana ‘Jamie’s Italian’ koji ovaj kuhar otvara u svibnju u Oxfordu. Sa svim tim projektima i brigom oko obitelji (supruga Jools i kćeri Poppy i Daisy), mnogi se pitaju kako uspijeva sve što osmisli pretvoriti u zlato?
- Sve radim iz ljubavi, a jedina mi je želja putovati po Indiji i skupljati recepte. Želim putovati, učiti ipomagati ljudima ako mogu - otkriva Jamie Oliver.
Prevela i prilagodila:
Iva Novak
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
SHVATIO JE DA SE SADA LJUDI CIJENE VIŠE PO TOME KOLIKO SI DAO DRUGIMA NEGO KOLIKO SI SEBI BOGATSTVA ZGRNUO,(IAKO MU I NA TOM POLJU NE IDE LOŠE)
Novi komentar