« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ASTEROID APHOSIS

Pripremaju se strategije obrane od asteroida koji prijeti Zemlji

Rusi razvijaju strategije za skretanje asteroida koji će po njima sigurno pogoditi Zemlju za tridesetak godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Roskosmos

,

Anatolij Perminov

,

asteroid

,

apophis

Orgoman asteroid s promjerom 350 metara koji se kreće prema Zemlji prema mišljenju stručnjaka predstavlja veliku opasnost za naš planet.

Prema prvim procjenama, asteroid "Apophis" će kroz putanju Zemlje proći nekoliko puta između 2029. i 2036., a postoji mogućnost da proleti toliko blizu da ugrozi život čovječanstva.

Pretpostavlja se da će biti na udaljenosti od oko 30.000 kilometara što je znatno bliže od nama najbližeg svemirskog tijela Mjeseca koji se nalazi na udaljenosti od 384.400 kilometara.

Anatoli Perminov, voditelj ruske svemirske agencije Roskosmos, najaktivnije upozorava na opasnosti od Apophisa i pokreće rasprave o mogućnostima koje nam preostaju kako bi ga skrenuli.

Upozorava da bi se u slučaju udara oslobodila energija od 1480 megatona TNT-a (atomska bomba na Hirošimu je oslobodila energiju od 0,015 megatona). Također, oslobođena energija bila bi 100.000 puta veća od one na Sibiru 1908. kad je u zraku eksplodirao meteor 20 kilometara od tla i prouzorčio štetu u radijusu od 2000 kvadratnih kilometara.

Znanstvenici trenutno spominju tri strategije obrane od asteroida:

  • Pozicioniranje još jednog velikog objekta u blizinu Apophisa kako bi se njegov smjer kretanja promijenio uslijed djelovanja međusobne privlačnosti.
  • Upotrebu ogromnih ogledala kako bi se utjecalo na temperaturu asteroida što bi ga također skrenulo s postojeće putanje.
  • Koliziju sa svemirskim brodom ili nekim drugim objektom.
  • Upotrebu atomskog oružja koje bi razorilo asteroid.

Međutim, korištenje atomskog oružja trenutno je zabranjeno i sa sobom donosi čitav niz rizika. Postavlja se pitanje opasnosti kojoj se Zemlja izlaže ukoliko oružje zakaže i pogodi krivu metu, a nije jasno ni što bi se dogodilo ako se uslijed udara bombe asteroid raspadne na puno manjih opasnih dijelova.

Najveći problem u misiji za spas Zemlje predstavlja novac. Naime, nije još razjašnjeno tko bi se kojim iznosima mogao priključiti jednoj od navedenih strategija.

S druge strane, NASA je iznenađena prijedlozima iz Rusije -  američki stručnjaci su izračunali da je vjerojatnost udara zapravo samo 0.004%.

10.02.2010. 08:03:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh