« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SKINJET

'Printer' nanosi stanice kože na opekotine

Testiranja na miševima pokazala su da sprejno nanošenje, takozvani 'bioprinting' može bez poteškoća i vrlo brzo zaliječiti rane i opekline

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

koža

,

opekline

,

printer

,

stanice kože

,

fibroblasti

,

keratinociti

Skupina američkih istraživača dobila je inspiraciju od klasičnog inkjet printera i napravila stroj koji 'printa' stanice kože izravno na opekotine pacijenata i na taj način brzo liječi i štiti rane, a predstavlja idealnu alternativu kožnim transplantatima. Bar je plan da stvari budu takve. Zasad je tehnologija uspješno testirana samo na miševima.

Laser 'printera' očitava veličinu rane, odnosno opekline te njen oblik i precizno nanosi sloj stanica kože, kažu stručnjaci sa Sveučilišta Wake Forest is Winston-Salema iz Sjeverne Karoline. „Doslovno printamo stanice na ranu", rekao je Kyle Binder, jedan od studenata koji je sudjelovao u dizajniranju naprave. „Možemo staviti specifične stanice tamo gdje trebaju biti stavljene."

Testiranja na miševima pokazala su da sprejno nanošenje, takozvani 'bioprinting' može bez poteškoća i vrlo brzo zaliječiti rane. Kod miševa koji su prošli tretman koža se oporavila nakon samo dva tjedna dok je kod ostalih miševa oporavak trajao najmanje pet tjedana.

Profesor George Christ, također jedan od sudionika u projektu, rekao je da će uskoro od Američkog ureda za hranu i lijekove zatražiti dopuštenje za uporabu printera i na ljudima. Prvi pacijenti bit će najvjerojatnije američki vojnici u Afganistanu i Iraku jer tehnologija liječi ne samo opekline već i brojne druge vrste ozljeda na koži.

Istraživači su rastopili stanice iz komada ljudske kože i izdvojili i pročistili različite tipove stanica kao što su fibroblasti i keratinociti.Prema riječima stručnjaka, žrtve s brojnim opekotinama obično dobiju smrtonosne infekcije unutar dva tjedna osim ako im se ne daju transplantati, koji ostavljaju vrlo ružne ožiljke.

Idući korak je testiranje tehnologije na svinjama čija koža vrlo sliči ljudskoj.

08.04.2010. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh