« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
ISIL

Prijete li zapadu napadi "Islamske države"?

Više stotina pripadnika terorističke skupine „Islamska država“ je porijeklom iz Sjeverne Amerike i Europe. Na zapadu je sve veći strah od napada kada se oni vrate u svoje zemlje

Može li Islamska država ispuniti svoje ciljeve?
Može li Islamska država ispuniti svoje ciljeve? (Arhiva)
Više o

ISIL

,

Islamska država

„Cilj je jasan", rekao je američki predsjednik Barack Obama prilikom posjete Estoniji (03.09. 2014.). Obama ubuduće želi terorističku skupinu „Islamska država" „oslabiti i uništiti", tako da više ne predstavlja opasnost". Zamjenik američkog predsjednika, Joe Biden, odlučio se za još oštrije riječi: „SAD će ubojice nedavno ubijenih američkih novinara tjerati sve do vrata pakla."

Amerikanci strahuju da bi se pripadnici IS-a iz Europe i SAD sa svojim zapadnim putovnicama mogli lakše vratiti u svoje zemlje i tamo izvršiti terorističke napade. „Znamo da je u protekle tri godine više od 1.200 osoba iz inozemstva otputovalo u Siriju", kaže Matthew G. Olsen, direktor „National Counterterrorism Center". Prema Olsenovim riječima, među tim osobama je više od 100 Amerikanaca i više od 1.000 Europljana.

Je li IS opasnija od Al-Qaide?

Govoreći o "Islamskoj državi", Olsen kaže da „ni jedna druga skupina ne širi svoju propagandu tako učinkovito i uspješno". Islamisti preko društvenih mreža dopiru do svojih potencijalnih članova na zapadu. „Vrlo su uspješni u pokušaju pridobivanja mlađe ciljne skupine", tvrdi John Horgan, psiholog na sveučilištu Massachusetts u izvještaju objavljenom u „New York Timesu". Islamisti pridobivaju mlade porukom „Budi dio većeg od sebe - i to odmah".

Stručnjak za borbu protiv terorizma Olsen kaže kako postoji opasnost da IS uskoro postane najopasnija teroristička organizacija na svijetu. Tako bi "IS" postala opasnija od Al-Qaide, terorističke mreže koja je odgovorna za terorističke napade 11. rujna u New Yorku i Washingtonu. Islamska država je i financijski dobro opskrbljena. Trenutno samo od otkupnina za otmice dnevno zarađuje po millijun dolara.

Nema konkretnih dokaza

U usporedbi s Al-Qaidom, pripadnici IS-a imaju sasvim drugu taktiku: IS radije organizira više manjih, nego veće, pojedinačne, napade. Olsen kao primjer navodi napad na židovski muzej u Bruxellesu u svibnju ove godine. Borci IS-a i dalje izbjegavaju elektronsku komunikaciju što otežava njihovo praćenje.

Ipak Olsen trenutno ne vidi akutnu opasnost za zapad: „IS se ne može usporediti s Al-Qaidom prije 11. rujna". Američke tajne službe su danas daleko osjetljivije na terorizam i razmjenjuju daleko više informacija. Trenutno nema dokaza o postojanju terorističkih ćelija u SAD i Europi.

Prema Olsonovim riječima borba protiv IS-a je dugoročna zadaća. To se mora rješavati i političkim putem, primjerice tako što bi u Siriji umjesto Asadovog režima bila uspostavljena vlada nacionalnog jedinstva. Tek tada SAD mogu, kako je najavio i predsjednik Obama, oslabiti i uništiti IS.

Piše: Jan Fritsche/Mehmed Smajić/DW
07.09.2014. 08:45:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh